Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Hvem vil drive vaffelstue i Bjønnsstugua i sommer?

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 21.04.2020 13:05:00
Bjønns, Trysilelva og Trysilfjellet

​Ærverdige Bjønnsstugua ligger på flomvollen i Trysil sentrum. Utenfor står en bjørnestatue laget av Skule Waksvik.

Foto: Anne Norderhaug Sætre, Trysil kommune

Vi er ute etter lag og foreninger som vil drive vaffelstue i Bjønnsstugua på flomvollen i sommer. Frist for å melde sin interesse er 8. mai.

I år er det tredje sommeren som det forhåpentligvis igjen blir kafesalg på Bjønns.

- Vi håper på mye folk og fine tilbakemeldinger også denne sommeren, sier kultur- og idrettskonsulent Malin Jonsson.

Smitteverntiltak

Kommuneoverlegen har gitt kulturavdelingen tillatelse til å ha vaffelstue i Bjønnsstugua i sommer, slik koronasituasjonen er nå. Vanlige smittevernregler gjelder også her; holde god avstand, god håndhygiene og ikke være ute blant folk hvis du har tegn på luftveissymptomer. Kundene som kommer til vaffelstua kan da heller ikke servere seg selv.

Interessert?

Kulturavdelingen ønsker samme opplegg som før: salg av vafler, kaker, is, kaffe, te og brus kl. 11-15 alle dager i ukene 26-33.

- Avhengig av hvor mange som er interessert, ser vi for oss at hver av dem får drive ei uke eller to. Interesserte sender en e-post til postmottak@trysil.kommune.no innen fredag 8. mai, sier Malin. Hvis du har spørsmål, så kan du ta kontakt med Malin, se kontaktinformasjon til høyre.

Historisk 

Det var damene på kulturavdelingen som i 2018 tok initiativet til vaffelstua. De og eiendomsavdelingen - som har ansvaret for den historiske bygningen - syntes det var synd at det koselige, gamle huset sto der ubrukt.​ Derfor la Trysil kommune strøm til Bjønnsstugua og ordnet med møbler ute og inne.

Flomvollen

- Det er utrolig fint på flomvollen om sommeren, så det er stas med litt liv og røre der. Sandvolleyballbanen er like ved, og mange går turer på flomvollen. Litt lenger sør er det en badeplass, forteller Malin.

Bjønns

Kultursjef Anne N. Sætre gir oss et lite innblikk i husets historie:

Garden Bjønns var et bruk av Sørhus. Gardens historie går tilbake til midten av 1600-tallet. Omkring 1750 ble Bjønns delt, og Løkja ble skilt ut som eget bruk. I 1801 kaltes Bjønns Sørhuus Hovedgaard. I 1850-1854 ble den gjenværende Bjønns-garden oppdelt, og jorda i Innbygda ble solgt til Løkja og Søndre Bæk.

Eneste spor

I dag er alle spor etter det gamle Bjønns borte med unntak av stugua som ligger på elvekanten og ennå bærer navnet. Den er en akershusisk stuetype; et hus i én etasje med inngang rett inn i stuerommet og en avpanelt kove. Skilleveggen er senere fjernet.

Fra 1800-tallet

Bjønnsstugua ble flyttet fra sin opprinnelige plass da flomvollen skulle bygges, og ble gjenoppført oppe på flomvollen. Senere undersøkelser for å aldersbestemme huset gjorde førstekonservator Steinar Sørensen og Jan Hoff Jørgensen da de fikk fjernet ei hjørnekasse. Basert på laftehodenes utforming daterte de den til 1800-tallet. Utfra husets proporsjoner antas det at bygningen ble oppført etter 1850. Dette er ikke en sikker datering, men basert på erfaring fra tilsvarende bygninger.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 09.05.2020 00:55:23