Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trysil kommune har overtatt trysilnavn.no

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 23.01.2020 17:30:00
Rolf Nordal, Anne N. Sætre, Tone Odden og Vidar Storbæk

​Rolf Nordal, Anne N. Sætre, Tone Odden og Vidar Storbæk er imponert over at 6 500 navn allerede er registrert på trysilnavn.no. Nå håper de enda flere skal registrere navn der, og at enda flere tar nettstedet i bruk. Du vil oppdage mye fint og artig om Trysil der.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Rett og slett en gavepakke! sier kultursjef Anne N. Sætre om at Trysil kommune har fått trysilnavn.no.

​Giver er Trysil Historie- og Museumslag. Og de var så glade for at kommunen takket ja til gaven, at de også donerte 8 000 kroner som de har fått fra Eyvind Lillevolds barnebarn, til prosjektet Trysilnavn, sier styreleder Rolf Nordal.

Kunnskapspakke

trysilnavn.no er en kjempestor kunnskapspakke med 6 500 lokale navn rundt om i Trysil. Det er berg og bakker, steiner og buer, bekker og tjern, trær og veltplasser - ja det meste du kan tenke deg. Alt samlet inn og registrert på dugnad av lokale ildsjeler ute i grendene - med nøyaktig beliggenhet, gode beskrivelser, lydfil med lokal uttale, bilde og mer til.

- Vi er fortsatt avhengige av at de frivillige fortsetter den gode jobben, men vi i kommunen kan være pådrivere og støttespillere, sier Anne.

Startet i 2011

Det var Vidar Storbæk i Ljørdalen som startet ballet. Han oppdaget at utenbygds jegere satte nye navn på steder som allerede hadde navn som var godt innarbeidet blant lokalbefolkningen. Det likte han dårlig.

- Så jeg begynte med å få lokale jaktlag til å skrive ned alle navn de kjente til på sine jaktretter, sier han.

På nett

I 2013 kom Trysil Historie- og Museumslag inn i bildet og ble prosjekteier for Trysilnavn.

- Vi hadde tenkt å gi ut ei bok med alle navnene etterhvert. Men så kom Øivind Stengrundet heldigvis på banen og sa at vi burde lage en wikipedia i stedet, for ei bok ville aldri bli ferdig, mens en wikipedia er oppe og går fra navn 1, sier Vidar Storbæk. Så laget Øivind trysilnavn.no.

Geografisk inndeling

Ivrige navnesamlere fra hele Trysil ville være med i prosjektet. Kommunen ble delt opp i elleve regioner, hver med egen regionleder: Nordre Trysil, Flendalen, Østby, Innbygda, Nybergsund, Søre Trysil, Grøndalen, Vestby, Tørberget, Søre Osen og Ljøradalføret/Drevjedalen. Disse ble igjen delt opp i kategorier (mindre områder).

Viktig historie

- Det ligger mye historie i stedsnavn. Og vi blir fattige uten historie. Derfor håper vi enda flere blir med og samler navn og legger inn på trysilnavn.no. Det er et fantastisk nettsted. Du kan til og med åpne det på telefonen og se hvor du er, og finne vegen dit du skal. Vi tok en skitur og overnattet i ei bu på denne måten, sier biblioteksjef Tone Odden.

- Alle som vil, får brukernavn og passord. Det er bare å ta kontakt, sier Vidar Storbæk.

Kontaktopplysninger samt hva man skal registrere om de enkelte navnene, ser du på trysilnavn.no.

 

Sist oppdatert: 23.01.2020 17:32:53