Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Snøskuterkjøring i Trysil neste vinter

Mann på snøskuter i solvær med fjell i bakgrunnen
Neste vinter blir det etter alle solemerker snøskuterleder i Trysil. Kommunestyret har vedtatt forskriften.

​Thorbjørn Lysfoss, Ap var saksordfører i da kommunestyret behandlet saken 18. februar.
- Dette er en gladsak. Vi har drevet på lenge for å få til litt næringskjøring, så vi er heldige som får være med på dette forsøket. Nå er det viktig at vi gjør alt riktig, sa han.

Utvalg?

Lysfoss sa at hovedutvalg for forvaltning og teknisk drift har vært inne på tanken om å sette ned et utvalg med representanter fra snøskuterklubb, politikere, friluftsorganisasjoner og grunneiere. Også grendeutvalgene bør involveres, mente han.
- Vi må ta hele kommunen i bruk, men det er viktig å legge løypene slik at de blir til minst mulig sjenanse for dem som ønsker en tur i stillhet, sa han.

Kommunedelplan

Hvis forsøket ender med at det blir permanente snøskuterleder i Trysil, skal disse inn i arealplanen.
- Men først må vi få dem inn i en delplan slik at vi får lagt dem ordentlig med en gang. Noen konflikter blir det sikkert, så vi får ta høyde for å tilpasse litt etter hvert. Det blir viktig å legge ledene slik at vi knytter kommuner sammen og får et løypenett som mange kan bruke, sa Lysfoss. Siden planarbeid tar tid, vil det ikke bli noen skuterkjøring i vinter, men håpet er å åpne dem neste vinter slik at prøvetida som varer ut 2018 blir maksimalt utnyttet.

Begrensninger

Anders Nyhuus, Høyre påpekte at regjeringen har åpnet for en prøveordning. Det vil etter hans mening derfor ikke bli aktuelt å ta hele kommunen i bruk i denne omgang.
- Det er ingen grunn til å gjøre dette mer omfattende enn nødvendig. Nå skal vi bare vinne noen erfaringer. Dette er ikke ment som en anledning for å legge til rette for næringskjøring i stor skala, sa han.

Planarbeid

Både forslaget til forskrift, som er likelydende for alle forsøkskommunene, og Nyhuus sitt forslag om at planprogrammet skal legges fram for politisk behandling før sommeren 2014, ble enstemmig vedtatt.
Miljøvernsjef Bjørn Tore Bækken sier at arbeidet med planprogrammet er i gang. Etter politisk behandling skal det ut til offentlig ettersyn før det vedtas endelig. Deretter starter arbeidet med sjølve planen som også skal via høring til endelig behandling.

Vedtak før jul

Bækken tror at planen tidligst kan bli vedtatt av kommunestyret nærmere jul. Selv om en del arbeid kan gjøres parallelt, vil neppe noen snøskuterleder åpnes før etter jul. Og før de åpnes, må de være ferdig merket. Det koster både penger og mannskap. Hvem som skal stå for det, er ikke bestemt ennå. Kommunestyret har ikke øremerket midler til snøskuterprosjektet i 2014, verken planarbeid eller praktisk arbeid.

Forskriften og mer informasjon om forsøksordningen finner du til høyre.

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 13.10.2017 00:55:19