Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Rekordstor skogfinnekonferanse i Søre Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 01.06.2017 10:01:48
Styret i Søre Trysil historielag

​Jon Arne Bye, Trond Grønnæss, Tove Granberg og Morten Olesen Lutnæs i styret i Søre Trysil historielag gledet seg til den store skogfinnekonferansen i Søre Trysil i pinsen.

​Den legendariske Trysil-presten Axel Christian Smith vendte tilbake i pinsen. For å fortelle om sine finske innbyggere på 1700-tallet.

Det var Ole Martin Norderhaug som gestaltet sokneprest Smith. Og det skjedde på den rekordstore skogfinnekonferansen i Søre Trysil der over 120 skogfinneetterkommere og andre interesserte møttes.​

Jubileumsår

Arrangøren skriver: Det er 200 år siden Finnskogens apostel Carl Akxel Gottlund startet sine besøksreiser på Finnskogen i Sverige og Norge, Republiken Finland feirer 100 år og det skandinaviske finnskognettverket Finnsam feirer 25 år. Nettverket arrangerer to konferanser hvert år. Den 50. i rekken arrangeres 2.-4. juni sammen med lagene i Søre Trysil og er den hittil største med 120 påmeldte deltakere. Det er mer enn dobbelt så mange som vanlig.

Galåsen

I tillegg til jubileumsmiddag, kransenedlegging ved skogfinnemonumentet og andre høytideligheter er det finneinvandringen til Søre Trysil og utviklingen i grendene der som står i fokus. Konferansen begynner i Galåsen fredag ettermiddag med samling, foredrag om finneinvandringen og grendevandring som hovedinnslag. Kvelden avsluttes med middag - skogfinnenes nasjonalrett motti og flesk.

Skjærberget

Lørdag morgen starter en heldags busstur fra Trysil Hyttegrend der de fleste bor, til Skjærberget der deltakerne møtes av kulturinnslag, klesutstilling, gamle foremål og en historietime. Ruinene etter en skogrie skal også besøkes.

Lutnes

Ved lokalet Oddheim i Lutnes ligger den sagnomsusede Vonfurustubben. Der skal ordførerne i Trysil og Torsby legge ned krans på minnesteinen over den skogfinske innvandringen til Søre Trysil. Det blir historietime om gamle magiske tegn som er registrert i Søre Trysil og utstilling av gamle foremål og finske Gottlund-bibler. Bente Kvile Buflod laler inn alle til jubileumsmiddag som krydes med taler og kulturinnslag.

Galåsen

Søndag er vi tilbake i Galåsen. Dagen starter med informasjon om Finnskogen Natur og kulturpark. Forfatter Tove Lie forteller om grepa kvinnfolk på Finnskogen, og vi får besøk av sogneprest anno 1764, Axel Christian Smith, som forteller om sine finske innbyggere. Jan Myhrvold presenterer DNA-prosjekt der skogfinnenes aner kartlegges og Finnsam skal ha årsmøte før konferansen avsluttes med lunsj.

Sist oppdatert: 06.06.2017 07:51:05