Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Herlig glimt av uvurderlig gave

Lasse Thorseth ved portrett av gammel mann

​- Her henger det mye levd liv. Du så sliterne og løftet dem fram, akkurat som Dagfinn Grønoset, sa ordføreren om portrettene av gamle tryslinger som Lasse Thorseth har tatt.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Lasse Thorseth har skjenket Trysil-bildene sine til Trysil kommune. Det er en skatt som ikke kan måles i noe. Vi har fått en liten, men praktfull smakebit av denne store gaven.

​På torsdagskvelden på Skjæraasendagene 2013 fikk Lasse Thorseth æren av å innvie den nye kultursalen på biblioteket. Det kunne ikke vært gjort med noe likere!

75 år lang karriere

Lasse Thorseth åpnet som sin sambygding fra Ørsta, NRK-legenden Arthur Klæbo, alltid gjorde i sine kåserier på radioen: Go' kveld godtfolk! Og så tok han oss med på ei altfor kort reise gjennom sitt liv som fotograf og filmmann. Han startet for 75 år siden! Da var han 10 og mer opptatt av fotografering enn skole og nyttig arbeid, som han sa. Han bygde seg mørkerom i et uthus og laget bilder sent og tidlig.

Filmfestival

Etter å ha tatt svennebrev, fått erfaring med flyfotografering og hatt bilder på trykk i Aftenposten, fikk han jobb på Landbruksdepartementets film og bildekontor der de laget en rekke kortfilmer og instruksjonsfilmer. Sjefen var så fornøyd at han sendte en av dem til filmfestivler i Berlin og Cannes.
- Det ble en skikkelig fiasko. I Cannes fikk vi applaus. Antakelig fordi den var så kort, humret filmmannen.

Landbruksutstilling

I 1957 ble Thorseth hyret til å lage jubileumsutstillingen til Det kongelige selskap for Norges Vel som var 150 år og landbrukshøgskolen som var 100 år to år senere.
- Alt i landbruket skulle dokumenteres. Jeg fartet landet rundt i over ett år. Det ble 400-500 bilder til utstillingen på Ekeberg - det største på 36 kvadratmeter - framkalt, fiksert og skyllet i badekar og montert i en gymsal. Det er ubegripelig at jeg tok på meg dette. 845 000 så utstillingen. Det var en del bilder fra Trysil også. Dem og alle andre jeg har tatt med tilknytning til Trysil, skjenker jeg til Trysil kommune og biblioteket her, sa Thorseth.

NRK

Han kom til NRK i prøvesendingsperioden. Den første filmen han laget, het Trysil - bygda i sjumilskogen. Den fikk vi se på biblioteket denne kvelden. Den er en sterk, kulturhistorisk dokumentasjon på livet i Trysil for cirka 50 år siden, med glimt fra naturen og hverdagslivet i Trysil og møter med både Bjarne Rundfloen, Torleiv Moren, Einar Skjæraasen og Gudrid Moren samt nye og gamle skihelter.

Viktige filmer

En komite med Ingeborg Kveen og Bjarne Våge i spissen var nedsatt for å ta vare på historiene til seterlivet, jordbruket og skogbruket i Trysil. Gamle driftsformer skulle dokumenteres. Lasse Thorseth fikk oppdraget. Det ble filmene Et bondeår, Seterliv i grensebygdene og Skogen og bygda. Og hvem tror du dokumenterte den siste fløtinga på uvurderlig vis om ikke Lasse Thorseth? Og hele tida mens han lagde film, hadde han fotoapparatet med seg. Og alle de bildene får vi!

Trysilhistorien

Ordfører Ole Martin Norderhaug takket Thorseth for den storslagne gaven.
- Likevel er ikke det største at vi fysisk får bildene om hender, men at du har dokumentert Trysils historie gjennom 50 år. Du har brukt en god del tid på det. Hadde du ikke gjort det, ville vi manglet mye dokumentasjon - om landskap, bygninger, personer, arbeidsliv og -redskaper og mye annet. Tryslingene hadde kulturelt sett vært mye fattigere uten deg! sa han.

Utstilling

Noen av bildene til Lasse Thorseth henger i den nye kultursalen på biblioteket og er tilgjengelig i bibliotekets åpningstid. Under finner du noen av dem, men et bilde gjengitt her, yter ikke fotografen noe rettferdighet - så gå og se! Det er som virksomhetsleder for Kultur og kulturskolen Anne Norderhaug Sætre sa da hun takket: En kulturell og historisk skatt.

 

 Glimt fra Lasse Thorseths fotoutstilling

Fra_tømmerveltaKvebæk_identifiserer_avbildetLasse_Thorseth_med_småjenteLasse_Thorseth_ved_naturbildernaturbilderPortrettPortrettetPublikumPublikum_ved_tømmerbilderTømmermåling_i_BygdaVintermotiv

 Mer informasjon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 04.02.2019 16:25:53