Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Infomøte om kulturminneplanen

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 24.08.2018 15:00:00
Tone Odden, Roar Vingelsgaard og Anne Norderhaug Sætre

​Tone Odden, Roar Vingelsgaard og Anne Norderhaug Sætre ønsket hjertelig velkommen til informasjonsmøte om kulturminneplanen.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Tirsdag 4. september kl. 17-19 hadde vi  møte om kulturminneplanen i Morensalen.

​- Vi inviterte til et informasjonsmøte der vi fortalte om planen, sa litt om konsekvenser og støtteordninger med mer, forteller biblioteksjef Tone Odden.

Invitasjon

Skriftlig invitasjon hadde gått ut til de som er berørt av et kulturminne. De som ikke hadde fått invitasjon, som burde fått det, var selvfølgelig også hjertelig velkomne, sier kultursjef Anne Norderhaug Sætre.

Bakgrunn

Kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap er viktige fellesgoder i lokalsamfunnet vårt. De er identitetsskapende og gir oss en følelse av tilhørighet. Kunnskap om kulturminner gir mulighet for bruk og opplevelser, de er også ressurser for verdiskaping og samfunnsutvikling.

Bevare kulturminner

Målet er å bevare alle kulturminnene i planen for ettertida. - Når noe er oppnevnt som kulturminne, så blir det være enklere å søke støtteordninger. På møtet ga vi mer informasjon om akkurat dette, opplyser Tone.

77 kulturminner

Hele 77 fysiske kulturminner har fått plass i kulturminneplanen. Her har vi samlet mye kunnskap og historie. Der det i dag kun er igjen rester, så kan vi likevel tolke hvordan folk har levd tidligere. 

- Kulturminnene er spredt over hele kommunen. Vi har gjort et utvalg og arkivert alle kulturminnene, også de som ikke kom med i planen, forteller Anne.

Ni temaer

I kulturminneplanen finner vi kulturminner om tømmerfløting, industrielle anlegg, setermiljøer, krigsminner, Innbygda som tettsted, turisme, byggeskikk, veger, finnekultur, skihistorie pluss mye mer. Kulturminnene er kategorisert etter ni temaer:

  • Arkeologiske kulturminner
  • Skogdrift og tømmerfløting
  • Jordbruk og setring
  • Finnekultur
  • Bygninger og bygningsmiljø
  • Samferdsel
  • Industrielle anlegg
  • Krigsminner
  • Skihistorie

Kirkene i Trysil og Trysil bygdetun er på egne vern og har egne lover og er derfor ikke med i planen.

Viktig verktøy

En kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer vil gi kommunen større kunnskap og innsikt, og det vil bli et verktøy og en ressurs for undervisning, formidling, folkehelse, arealplanlegging, forvaltning og næringsutvikling. - Det ligger en god gevinst i det å få etablert et forutsigbart verktøy for planlegging, byggesaksbehandling og utbygging, sier Anne.

God dialog

- Arbeidet med kulturminneplanen har vært og er utrolig lærerikt og spennende. Underveis har vi hatt en meget god dialog både med grunneiere, grende- og historielag. Vårt mål er at tryslinger skal kjenne til kulturminnene og være stolt av dem. Mange er allerede også turmål i dag og kanskje flere vil bli det, sier Tone.

Ut på høring

Kulturminneplanen ble behandlet i møte i hovedutvalg for oppvekst og kultur 4. september. Utvalgets innstilling ble så lagt ut på høring med seks ukers høringsfrist.

- Alle høringsinstanser (inkludert historielag) fikk planen tilsendt da den ble lagt ut på høring, opplyser kultursjefen.

Mer informasjon, alle kulturminnene og den politiske saken med høringsutkastet finner du til høyre.

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 13.09.2018 10:34:40