Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Frigjørings- og veterandagen 2018 i Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 09.05.2018 12:40:00
Erik Sletten og Steinar Strøm i Kongeparken

​Ordfører Erik Sletten ønsket våre veteraner og alle de andre velkommen til markering av Frigjørings- og veterandagen i Kongeparken. Steinar Strøm la ned krans ved bautaen.

Foto: Anne Norderhaug Sætre, Trysil kommune

Trysil kommune markerte Frigjørings- og veterandagen 2018 med et arrangement i Kongeparken i Nybergsund.

Ordfører Erik Sletten ønsket velkommen med denne talen:

Veteraner - kjære alle sammen!

Velkommen til Kongeparken! Jeg vil starte med en honnør til Nybergsund Vel som holder parken og Trysil kommunes 1 000-års sted så fint vedlike. Kongeparken, nettopp her for snart 80 år sia kom krigen tett på oss, og i løpet av timer stod vår ellers så fredelige bygd i sentrum for spørsmålet om krig eller fred - demokrati eller diktatur. Så store spørsmål og dramatiske hendelser at det sjøl nå i dag med kunnskap, dokumentasjon og fasit i hånd er vanskelig å forstå at dette kunne skje og at sentrum for hendelsene skulle være Nybergsund og Trysil.

Frigjøringsdagen og Den nasjonale veterandagen markeres i dag over hele Norge. 8. mai viser vi vår støtte og anerkjennelse til alle som har gjort og gjør en innsats for å verne om vår fred og vårt demokrati. Nordmenn gjør også stor innsats langt utover Norges grenser for andres rett til frihet og demokrati. Mer enn 120 000 norske kvinner og menn har deltatt i internasjonale operasjoner. Altfor lenge ble disse veteranene oversett. Derfor ble Frigjøringsdagen 8. mai også nasjonal veterandag.

Tryslinger har deltatt på alle krigsarenaer der Norge har deltatt siden andre verdenskrig. Dermed er det mange sambygdinger som har gjort en innsats på et vidt spekter konfliktområder. Det er viktig at vi får kunnskap og informasjon om disse oppdragene og at veteraners opplevelser og utfordringer formidles til befolkning og lokalsamfunn når soldater kommer hjem.

Steinar Strøm vil legge ned krans senere i dag. Det er flott at en av våre veteraner gjør nettopp det.
8. mai markerer slutten på det som ikke må skje igjen på vår jord. Samtidig med veteranfeiringa gir dette oss en viktig påminnelse om at fred ikke er en selvfølge og at grusomheter av utenkelige slag er hverdag i flere land verden over.

Med dette gir jeg ordet til Roar Vingelsgaard som med sine kunnskaper og innlevelse vil formidle og fortelle rundt temaet De som deltok.

De som deltok

- Det er viktig at vi har dager som denne. 8. mai er en dag vi kan stoppe opp og reflektere over hva ære er, og hvilke valg mennesker må gjøre. Det er også nødvendig å ha en dag da historiene om de som deltok, kan deles, sa Roar Vingelsgaard. Og det han delte, kan du lese i dokumentet til høyre.

Markeringen ble avsluttet med at Steinar Strøm la ned krans ved minnesmerket over bombinga av Nybergsund og tryslingene som ga sitt liv i kampen mot tyskerne under andre verdenskrig.

 Bildeglimt fra markeringa i Kongeparken

Publikum i KongeparkenPublikum i KongeparkenPublikum i KongeparkenRoar Vingelsgaard talte om de som deltokSteinar Strøm la ned krans på frigjørings- og veterandagen 2018Krans ved minnesmerket i KongeparkenRune Mobæk spilte
Sist oppdatert: 11.05.2018 11:20:11