Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Historisk vandring der kong Haakon ble bombet i 1940

Kong Haakon med følge flykter fra tyske bomber i Nybergsund 11. april 1940

​Kong Haakon med følge flykter fra tyske bomber i Nybergsund 11. april 1940.

Foto: Johan W. Klüver

​Kong Haakons tale til tryslingene i Kongeparken i juni 1946 er bare ett av høydepunktene når vi inviterer til historisk vandring i Nybergsund søndag 10. april kl 17.

Vi har kalt arrangementet En konge bombes. Og til å fortelle historien har vi fått med oss Roar Vingelsgaard, Vidar Linstad og ​Ole Martin Norderhaug.

11. april 1940

Roar gir oss denne starten:

- Den 11. april kl. 17 går alarmen i Nybergsund. Kong Haakon, kronprins Olav og det meste av Norges regjering sitter til bords på Trysil Turistheim. Det servereres aprikosgrøt da minister Nils Hjelmtveit tuter febrilsk i bilhornet utenfor. 11 tyske bombefly er på veg. Kongen og hans følge stormer ut for å søke dekning.
Folket i Nybegsund er også forberedt på en angrep. De fleste flykter oppover mot Knetten, andre søker dekning i nærmeste skog.

Kongens nei

Årsaken til dette dramatiske angrepet på Norges konge og Nybergsund er kongens nei til de tyske kravene dagen før. Trysil og Nybergsund var i sentrum for et storpolitisk spill der en rakrygget norsk konge spilte hovedrollen.
Hotelleier på Sälens Kur og Högfjällshotell, Johan W. Klüver, var i Nybergsund den 11. april, og det var han som tok det berømte bildet av kongens flukt.

Vandringen i Nybergsund gjenskaper dramaet der det skjedde, og den ender i Kongeparken med kong Haakons fantastiske tale til tryslingene i juni 1946.

Binderslogo

En konge bombes er ett av arrangementene i Trysil kommunes regi i anledning Erik Poppes storfilm Kongens nei - tre døgn i april som får premiere i Trysil og Elverum i september. Elverum har fått firmaet Tweed på Hamar til å lage en egen binderslogo for å markere de dramatiske aprildøgnene. Den får også Trysil bruke, og du ser den på plakaten til høyre.

Mobilisering_Nybergsund_1940 

Mobilisering i Nybergsund 11. april 1940. 

Sist oppdatert: 11.04.2016 07:53:23