Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Draktregistrering i Trysil

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 20.06.2016 12:53:05
Lerche-tegning

​Trysilske typer: Et knippe av ulike klær og hodeplagg fra 1800-tallet, etter tegning av Vincent Stoltenberg Lerche fra 1852.

Trysil kommunes fotoarkiv

​Vi minner om registreringen av gamle klesplagg. Til nå har Marit Odden fått inn en del spennende plagg, men hun ønsker seg enda flere.

​Norsk institutt for bunad og folkedrakt ønsker å registrere gamle klesplagg fra Trysil - klær helst før 1920, for å få mer kunnskap om hvordan tryslinger gikk kledd før i tida.

Impulser utenfra

- Registrering av gamle klesplagg kan fortelle oss noe om handelsveier, impulser fra verden utenfor, økonomi, råvaretilgang, håndverkskunnskaper og arbeidsliv tilknyttet produksjon av tekstiler i Trysil. Tidsgrensen oppover i tid er satt til rundt 1920, men er du usikker på alder, vil vi gjerne se plaggene, forteller Marit Odden som er lokalkontakt for registreringen i Trysil.

Masse av interesse

Marit Odden vil svært gjerne komme i kontakt med eiere som vil registrere gjenstandene sine, for eksempel:

  • Kvinne-, manns- og barneklær
  • Alt av tilbehør som luer, tørklær, sjal, løslommer, hussuband, stuttoppband, lindeband, knapper, søljer, strømper og sko
  • Deler av klær, for eksempel filler som har endt opp som veggisolasjon eller putefyll
  • Fotografier, tegninger eller malerier på vegger, kister etc.
  • Redskaper brukt til å lage klær med

I snart 50 år

Norsk institutt for bunad og folkedrakt (tidligere Bunad- og folkedraktrådet) har registret plagg over hele landet i snart 50 år. - De har opplysninger om over 75 000 gjenstander i sitt arkiv, men før 16. juni 2016 var kun en av dem fra Trysil, sier Odden.

Første dag

- Da vi startet registrerte vi over 100 plagg, plaggdeler, andre tekstiler, fotografier og redskaper fra Trysil på en dag. Alt fra de fineste heklearbeider, et avsprettet bringestykke med perlebroderi, langermede overdeler med spiler, silketørkle med sikker datering til 1847 og et ullsjal med trykk fra samme eier, tidlige bunader, redskaper og fotografier ble registrert, forteller Marit Odden.

Klær på 1700-tallet

De eldste kjente avbildningene av tryslinger er fire små tegninger (under ser du to av dem) laget av sogneprest Axel Christian Smith på slutten av 1700-tallet. De viser menn iført knebukse, lang trøye eller vest og skjoldlue.

TegningTegning
Trysil kommunes fotoarkiv

Klær til hverdag og helg

Gamle fotografier kan gi verdifulle opplysninger om både finstas og arbeidsklær. Det slitte og lappete er også av stor interesse for registreringen. Bildet til høyre er en knebukse i barnestørrelse som ble funnet inni en vegg i et gammelt hus.

Gammelt fotografiGammel knebukse
Bildet til venstre: Johan Vestad, Trysil kommunes fotoarkiv.
Bildet til høyre: Knebukse i barnestørrelse, foto: Marit Odden, Norsk institutt for bunad og folkedrakt

Registreringen

Hver gjenstand blir fotografert, og det skal lages en beskrivelse, gjerne med informasjon om tidligere eiere og produsent hvis dette er kjent. Klærne leveres tilbake til eier så fort de er registrert. All informasjon håndteres i henhold til personvernloven slik at ingen personopplysninger blir lagt ut offentlig.

Formålet

Materialet skal gjøres tilgjengelig for forskning og formidling, blant annet på Digitaltmuseum.no. Det er allerede gjort registeringer i Rendalen og Stor-Elvdal, og en sammenligning mellom Trysil og naboområdene vil øke forståelsen av likheter og forskjeller.

Kontakt

Lokal kontakt for Trysil er Marit Odden, tlf 93 66 55 61 og epost maritbodden@hotmail.com. Hun kommer gjerne til medlemsmøter og forteller om arbeidet til lag og foreninger som ønsker mer informasjon.

Sist oppdatert: 14.08.2016 21:57:08