Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Monsterglede på boklansering

Utdeling av Gi meg en Venn

​Utdeling av boka til 3. klasse.
Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

 

Torsdag 24. oktober ble boka Gi meg en Venn av unge tryslinger lansert. Det ble en morsom og fin lansering med diktopplesning, monsterglede og utdeling av boka i kulturhuset Hagelund.

Trysilelever fra 3. klasse til og med 7. klasse var invitert på lanseringen av boka Gi meg en Venn - onga våre om vennskap. Resultatet har blitt en kjempefin bok der 24 tegninger, 16 dikt og 10 noveller er med. Leselystforestillingen med Reidar Kjelsen tok helt av, så mulighetene er store for at boklanseringen har inspirert mange unge tryslinger til både å lese og skrive mer. 

En luring

Barnebokforfatter og illustratør Reidar Kjelsen fra Oslo bød på seg selv til stor begeistring blant elevene. - I tillegg til å være illustratør og forfatter er jeg en ting til, nemlig en liten luring. Og det er så bra for da slipper jeg å bli voksen, og jeg kan oppføre meg akkurat som jeg vil, brølte en spretten Reidar Kjelsen ut. Kjelsen fikk raskt god kontakt med unga som lo høylytt av en pratsom, blid og energisk kar, opprinnelig fra Molde. 

Dristige barnebøker

Kjelsen har gitt ut 14 bøker. Den første boka Flink Bisk, Pus kom ut i 1998, så fulgte Gammel dame er vond å vende, Trøffelhelt, Ribbidim og Korallreven for å nevne noen. Barnebokforfatteren ønsker at barn skal lese mye mer og da spesielt gutter. Kjelsen røper at knepet her er å skrive bøker som mødrene ikke vil at sønnene deres skal lese. Med bøker som Jon Demon og Prinsessebok for gutter antar vi unge gutter kan bli fristet til å lese enda mer. Det går dessuten rykter om at biblioteket rett etter forfatterbesøket hadde Kjelsen-kø. 

Slemme damer

Barna fikk ta del i forfatterens erfaring med damer og hvor slemme de kan være. Tim fra 6. klasse meldte seg frivillig, kom opp på scena og fikk demonstrert hvordan det er å bli dumpet. Kjelsesn soleklare råd til guttene: - Rot dere aldri bort i damer, for da blir det virkelig problemer. 

Monsterglede

Helt fra han var liten har han likt å tegne skumle monstre og sinte dinosaurer, så det å få lov til å tegne og skrive om monstre dagen lang, det er drømmejobben. I hver bok gjemmer han en liten Reidar Kjelsen som kanskje til og med er på do. På boklanseringen utfordret han publikum til å si hvordan han skulle tegne et monster som han aldri hadde tegnet før. Hagelunds første monstertegning fikk fem bein, støttenner, lange krokenegler, trekant hode, firkant mage for å nevne noe. I bildekarusellen under ser du hvordan monsteret ble. Flere monstertegninger av Kjelsen finner du på http://www.svinepelsen.no

Utdeling av Gi meg en Venn

Julie Anette Storsveen, Kristian Haug Lindgren og Frida Nordnes Bækken leste opp sine egne dikt som er i boka før alle 3. klassingene i Trysil fikk hver sin bok. I tillegg har også alle som går i 4. til og med 7. klasse fått boka.

Bokprosjektet

Kari Kalfoss har vært prosjektleder for boka som er et ledd i satsingen av leseglede og leseopplæring. Kalfoss takket alle bidragsyterne og alle skolene, og hun synes det har vært et meget givende og artig prosjekt å jobbe med. Alle bidragene fikk ikke plass i boka, men på kafe Rialto er de tegningene og utdrag av dikt og noveller som ikke ble med i Gi meg en Venn utstilt.

Fornøyd ordfører

Ordfører Ole Martin Norderhaug var også tilstede på denne unike boklanseringen. - Gratulerer dere har fått til en fantastisk fin og artig bok, og jeg håper det blir gjentatt, sa han. Ordføreren er glad for at han ikke vokste opp med TV, slik at han istedenfor kunne bruke masse tid på bøker og radio. Oppveksten var preget av bøker som satte fantasien i sving, og som enebarn hadde han snart diktet opp en hel søskenflokk. Et av høydepunktene var også Barnetimen på lørdag, minnes han. Til slutt oppfordret han alle unga til å bruke fantasien og lese mange bøker.

 

 Bildeglimt fra boklanseringen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:31:37