Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Historien om Arvid Nyberg i bokform

Arve Øverby og Arvid Nyberg med bøker og røde roser.

​Forfatter Arve Øverby og hovedpersonen Arvid Nyberg har begge
grunn til å være fornøyde med boka Mester på hjemmebane -
historien om Arvid Nyberg.

Foto: Harald Nyberg

 

​Arvid Nybergs meritter som idrettsmann og politiker og hva han har betydd for utviklinga av Trysil kommune fra ei fattig skogbygd til Norges største alpindestinasjon, er vel verdt ei bok. Nå er den her.

Trysil er den eneste kommunen i landet som har hatt en trippelnorgesmester på ski som ordfører, slår bokas forfatter fast. Arvid Nyberg var ordfører i Trysil i 28 år! Han pensjonerte seg etter valget i 1999.

Det vesentligste

​Mester på hjemmebane - historien om Arvid Nyberg heter boka som journalist Arve Øverby har ført i pennen. Den er på 125 sider. Da sier det seg sjøl at forfatteren har vært dyktig til å velge ut det vesentligste fra Arvid Nybergs lange og begivenhetsrike år i politikken. Han kunne enkelt ha skrevet en koloss på 600-700 sider.

50 år i politikken

Det har ikke vært noen enkel sak å plukke ut biter av livet til en mann som var aktiv i politikken i Hedmark i 50 år - 40 av dem i ledende stillinger, 28 år som ordfører i Trysil og 19 år som leder for Ap-gruppa på fylkestinget.
- Det er en innsats det står respekt av! sier forfatteren som mener at tørbergsingen hadde blitt både stortingsrepresentant og statsråd hvis han hadde villet. For Arvid Nyberg var familien og Trysil viktigere.

Eventyrlig karriere

Arve Øverby er ikke snauere enn at han kaller Arvid Nybergs karriere for eventyrlig.

- Han ble født i Tørberget, etter eget utsagt den fattigste grenda i Trysil, i 1928. Tungt skogsarbeid var eneste yrkesmulighet. Hans politiske karriere startet da han meldte seg inn i AUL, som AUF het den gang, i 1947. Hans ideologiske veg var staket ut, sa Øverby da han presenterte boka for pressen i Sven Moren-salen på Trysil folkebibliotek 13. desember.

En stor dag

Gammelordføreren har aldri vært kjent for å skryte av seg sjøl. Det er fellesskapet som er viktig, fellesskapet som skaper resultater, mener han bestemt. Men at fredag 13. desember 2013 var en stor dag for ham, det innrømmer han gjerne.

- At det har blitt ei bok om meg for virksomheten jeg har lagt ned i egen kommune, det er ufattelig. Det har ikke riktig gått opp for meg. Men jeg vil understreker sterkt: Dette er fellesskapets bok også. Det er fellesskapet som har skapt utviklinga i Trysil, sa han.

Mye tillit

At livet som politiker har vært svært krevende, legger han ikke skjul på. Men stor tillit og god støtte både fra partiet og fra vanlige folk, hjalp godt på vegen.
- Å få god kontakt med mennesker, kjenne dem og deres behov, prate med dem på deres hjemmebane og gå gode signaler om hva som burde prioriteres høyest, var alltid viktig, sier han.

Trysilvegen

Det er vanskelig å trekke fram noen enkeltsaker som føles ekstra viktige etter så mange år i politikken. Men Trysilvegen - uten den ville ikke utviklinga i Trysil blitt den samme, mener Nyberg. At satsinga både innen treindustri og turisme har vært vellykket, mener han oppkjøpet fra internasjonalt kjente bedrifter som Moelven og SkiStar er et bevis på.

Verdifullt materiale

Gjennom åra har Arvid Nyberg samlet tonnevis av dokumenter.
- Dette er en verdifull samling som noen bør hogge kloa i og få plassert et sted! sa Øverby.
Nyberg sjøl la ikke skjul på at det har kostet mye å bidra til boka. Men nå er den her, han er fornøyd med resultatet og ser fram til gode og litt mer avslappende dager.

Lokalpartiet

Leder i Trysil Ap, Astrid Oppegård, sa i sin gratulasjonshilsen at Arvid Nyberg har vært utrolig lojal og en hedersmann i Trysil, i Hedmark, i Norge og i Arbeiderpartiet. Hun framhevet ham som en god samtalepartner og setter utrolig stor pris på ham selv om de ikke alltid er enige.

- Takk for boka og jobben du har gjort. Du har vært fantastisk. Trysil hadde ikke sett ut som i dag uten deg, sa hun og ga ham en stor bukett med røde roser - som han fikk streng beskjed om å dele med kona Klara. - Vi glemmer ofte de hjemme som er med og betaler prisen for innsatsen for fellesskapet, sa hun.

Fylkespartiet

Grethe Mikalsen hilste fra Hedmark Arbeiderparti. Hun har kjent Arvid Nyberg i hele sitt politiske liv.
- Boka om deg er historien om fra tømmerhogger til kelner. Hva hadde Trysil vært uten deg og ditt store arbeid? sa hun.
- Du er en kraftsosialist! Det er de beste vi har. Det er ikke mange igjen, sa hun og synes det er stas med Nyberg og Odvar Nordli og de andre i veterangruppa i Hedmark Ap som fortsatt er aktive, engasjerte og svært meningsberettigede.
- Nesten hele kapittelen om landbrukspolitikken fra siste landsmøtet er veterangruppas arbeid, sa hun.

500 eksemplarer

Boka om Arvid Nyberg er trykket i 500 eksemplarer og selges på bokhandlene i Trysil sentrum. Den er finansiert med bidrag fra Hedmark Ap, Sparebanken Hedmark, Trysilfjell utmarkslag, SkiStar og Eggen grafisk.

 

Trysil kommune gratulerer gammelordføreren med boka!

 

Sist oppdatert: 11.08.2017 13:05:26