Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Årets bok i Trysil: Gi meg en venn

Jørgen Kjellaas Bryn med Gi meg en venn boka foran. I bakgrunnen: Fire damer fra bokkomiteen.

​Jørgen Kjellaas Bryn foran, prosjektgruppa bak: Ester Borg Rasmussen,
Kari Lise Hagen, Beathe H. Sande og prosjektleder Kari Kalfoss - alle like
stolte av boka Gi meg en venn. Med god grunn!

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

"​To strå, stod på kanten av høsten.
De vil ikke dø alene."
​Det er ett av 16 dikt i boka Gi meg en venn, skrevet og illustrert av barneskoleelever i Trysil.

Diktet er skrevet av Jørgen Kjellaas Bryn, den eneste som har fått med to bidrag i boka. Han er kjempestolt og forteller at han er veldig glad i dikt - både å lese og skrive dem. Han syntes det var litt vanskelig å dikte om vennskap sånn til å begynne med. Men plutselig løsnet det, og han skrev to riktig så fine vennskapsdikt.

Laget av barn

Boka Gi meg en venn består av 16 dikt, 10 noveller og 26 illustrasjoner - alt laget av barneskolebarn i Trysil. Diktene er skrevet av fjorårets femteklassinger og novellene av fjorårets sjetteklassinger. Da de var plukket ut blant alle bidragene som kom inn, fikk fjerdeklassingene i oppdrag å illustrere dem. Resultatet er ei praktbok på 60 sider - fargerik og varm om vennskapet mellom barn.

Gave fra kommunen

Boka skal være ei gave som kommunen gir til tredjeklassingene på Skjæraasendagene i åra framover. Den deles ut på forfatterdagen med den morsomme barnebokforfatteren Reidar Kjeldsen i kulturhuset Hagelund i skoletida 24. oktober. Men boka blir også å få kjøpt på Trysil;Libris og på biblioteket. Den koster 150 kroner, og vi tipper den vil bli å finne under mange juletrær i og utenfor Trysil denne jula. Det er nok mange stolte foreldre, besteforeldre, tanter og onkler og vanlige, leseglade tryslinger - unge som gamle - som blir glad for å få den! Den er trykket i 1 000 eksemplarer i første omgang.

Kulturavdelingen

Barna skal sjølsagt ha hovedæren for den viktige boka. Men den hadde nok ikke blitt noe av hadde det ikke vært for den kreative kulturavdelingen i Trysil kommune. Ester Borg Rasmussen, Beathe H. Sande og Kari Lise Hagen har utgjort prosjektgruppa som er kjempeglade for at de fikk tidligere lærer Kari Kalfoss som glødende engasjert prosjektleder. Og hun på sin side kvitterer:

- Jeg tror aldri jeg har gjort noe så artig noen gang!

Skrivelyst og -glede

- Trysil er kjent som litteraturbygda. Vi har fostret mange kjente forfattere som alle vet. I kommunen har vi hatt fokus på leselyst og leseglede i mange år. Det ligger i oppvekstmodellen vår. For noen år siden hadde vi Gi meg en A-prosjektet der vi blant annet laget BokA som alle vordende foreldre får på svangerskapskontrollen. 10. klassingene får Min unge sang med dikt av Halldis Moren Vesaas når de er ferdige med grunnskolen. Nå følte vi at vi måtte lage noe for aldersgruppa mellom der, og vi ønsket å bruke Skjæraasendagene for å synliggjøre leselyst og skriveglede blant barn, sier kulturkonsulent Ester Borg Rasmussen.

Ett kreativt år

Startskuddet gikk på Skjæraasendagene 2012 med mål å ha ei bok ferdig til i år. Arbeidet ble forankret i Kunnskapsløftet og organisert slik at det ikke ble merarbeid på skolene. Lyriker Anne Østgård og novelleforfatter Mari Sager dro rundt på alle skolene i Trysil og snakket om sine fagfelt til svært lydhøre elever. Inspirerte elever kunne nesten ikke vente med å komme i gang. De ferdige diktene og novellene ble levert anonymt til ei gruppe voksne som plukket ut bidragene. Da det var gjort, dro kunstner Gro Eggen Hansen rundt på skolene og leste opp de diktene og novellene den enkelte fjerdeklassen skulle illustrere. De som ble med i boka ble selvsagt plukket ut anonymt.

125 elever

125 elever på alle barneskolene var involvert i prosjektet Gi meg en venn. Alle barneskolene har fått med både dikt, noveller og illustrasjoner i boka. De elevene som ikke fikk sine bidrag i boka, blir hedret med en collage som henges opp i vestibylen i kulturhuset Hagelund under Skjæraasendagene. Der er alle illustrasjonene med samt sitater fra alle noveller og dikt. Og som en ekstra takk får alle disse unge forfatterne og illustratørene gratisbillett til festforestillingen på Skjæraasendagene 2013.

Omslaget på boka Gi meg en venn med barnetegninger på forsiden og baksiden

Slik ser omslaget på boka Gi meg en venn ut.

 

 

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:31:35