Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Flott markering av Østerdalsleden

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 24.06.2020 15:00:29
Ivrige bidragsytere på Østerdalsleden

​Tusen takk for innsatsen for Østerdalsleden og for at dere kom på 20-årsmarkeringa, sier vi til Birthe Øverby, Toril Andreassen og Anne Norderhaug Sætre (sittende fra venstre) og Kjell Reidar Lutnæs, Per Ola Engernes, Paul Håkon Slaaen, John Peder Hatten, Kari Odden, Ola Bustad, Ingunn Bustad og Ingeborg Bø (stående fra venstre).

Foto: Malin Jonsson, Trysil kommune

​En strålende dag, et verdig program og en flott vandring. Slik beskriver kultursjefen vår 20-årsmarkeringa av Østerdalsleden 23. juni 2020.

​- Vi kunne ikke vært heldigere med været, og på den idylliske plassen ved lokalet Oddheim i Lutnes fikk vi cirka 45 som møtte opp, en flott utendørs markering av jubileet, sier kultursjef Anne N. Sætre som naturlig nok benyttet anledningen til å holde tale og takke for alt engasjement som har blitt lagt ned i arbeidet med Østerdalsleden av Pilegrimsleden.

379 kilometer

Et stort arbeid ble lagt ned da leden ble registrert, ryddet og merket helt fra svenskegrensen, gjennom Østerdalen og til Nidaros i Trondheim.

- For nøyaktig 20 år siden ble Østerdalsleden høytidelig åpnet ved Oddheim. Da ble milsteinen som viser at det er 379 km til Nidaros, avduket. Vi kan lese i gamle avisutklipp at fylkesmann Sigbjørn Johnsen og biskop Rosemarie Køhn åpnet den merkede pilegrimsleden fra Sverige gjennom Trysil og Nord-Østerdal til Nidaros. Daværende ordfører i Trysil Ole Martin Norderhaug fikk en pilegrimsstav, og den fikk jeg låne i anledning dagens vandring, sier Anne. 

Programmet

Jubileumsprogrammet var slik:

kl. 12.00 Oddheim i Lutnes: Markering ved pilegrimssteinen og historisk tilbakeblikk ved Kjell Reidar Lutnæs. Enkel servering ved Ungdomslaget Samhold
kl. 1.00 Plassen kirke: Historieglimt ved Anders Galaasen og middagsbønn ledet av pilegrimsprest Lars Erland Kielland
kl. 13.30 Vandring på Pilegrimsleden til Mandfloen, ca. 2 km, med nistepakkerast der før retur til Plassen

Hjertelig takk

Kultursjefen retter en stor takk til alle i Trysil Pilegrimsforum, både de som står på i dag og særlig grunnleggerne Kari Odden og Birthe Øverby, Ungdomslaget Samhold, Den norske kirke, Søre Trysil menighet og pilegrimspresten Lars Erland Kielland, Kjell Reidar Lutnæs og Anders Galaasen for gode historiske foredrag og Elfrid Skjæraasen som tok imot pilegrimsfølget på Mandfloen - og til representantene fra styret i Nettverket for Østerdalsleden som kom og deltok på markeringen.

Sommervandring i Trysil

Kultursjef Anne N. Sætre har planer om å gå Østerdalsleden gjennom Trysil i sommer, ikke nødvendigvis i sammenhengende etapper, men en dag her og en dag her. Hun vil gjerne ha turkamerater. Du kan følge henne på Anne går Pilegrimsleden gjennom Trysil på Facebook.

 

 Bildeglimt fra 20-årsmarkeringa for Østerdalsleden

Ved OddheimKjell Reidar LutnæsIngeborg Bø, styreleder i nettverket for ØsterdalsledenBirthe Øverby ved milsteinen på LutnesKultursjefen sammen med Kari Odden og Birthe Øverby, grunnleggerne av pilegrimsforumPlassen kirke Anders Galaasen i Plassen kirkePilegrimspresten Lars Erland Kielland i Plassen kirke Ved gapahuk i Plassen Stimerking på Pilegrimsleden Vandring mellom Plassen og MandfloenVandring mellom Plassen og MandfloenVandring mellom Plassen og MandfloenKultursjef Anne Norderhaug Sætre og pilegrimsprest Lars Erland KiellandElfrid Skjæraasen ved inngangspartiet på MandfloenLokalkjente Ingrid og Ola Bustad på MandfloenNistepakkerast på Mandfloen Nistepakkerast på Mandfloen
Sist oppdatert: 25.06.2020 07:29:53