Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Studenter endrer måltidsrytmen på Borgtun

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 17.01.2017 10:05:00
Anita Tangen, Elisabeth Sakrisson, Elin Mørsøybakken og Gabrielle Fromm

​Studentene Anita Tangen, Elisabeth Sakrisson og Gabrielle Fromm får hjelp av Elin Mørsøybakken på sykehjemskjøkkenet til å innføre hyppigere, faste måltider på Borgtun.

Foto: Ida Nymoen, Trysil kommune

Hyppigere måltider og ​flere aktiviteter er hovedinnholdet i prosjektet som tre av de ansatte på Borgtun er i gang med.

​Hjelpepleierne Elisabeth Sakrisson, Anita Tangen og Gabrielle Fromm tar videreutdanning innen demens og alderspsykiatri på Trysil videregående skole. I ukene 2-11 har de praksisperiode på egen arbeidsplass.

Måltidsrytmen

Avdelingsleder Ida Nymoen sier at hennes studenter har valgt måltidsrytmen på avdelingen som hovedtema i sitt prosjekt. Målet for de tre studentene er å optimalisere døgnrytmen til institusjonspasienter med demens for å se om formiddagene kan disponeres til mer miljørettede tiltak samtidig som ernæringen er i fokus.

Tre faste måltider

Tradisjonelt har beboerne på Borgtun fått frokost kl 9, middag kl 13.30 og kveldsmat kl 18. De som har vært sultne mellom måltidene, har fått brødmat. Dessuten serveres kaffe og kaker. Og selvsagt har noen beboere mellommåltider som en del av sin ernæringsplan, opplyser Nymoen.

Lang nattefaste

- Vi ser at nattefasten blir altfor lang for de eldre, og at måltidsrytmen må endres og tilpasses pasientgruppen som nå kommer inn på sykehjemmet. For lang nattefaste for personer med demens kan resultere i mer uro, lavt blodsukker og underernæring, sier hun og presiserer at pasienter som kommer opp om natta, alltid får tilbud om mat. Og at alle som bor på sykehjemmet får smoothie morgen og kveld hvis de ønsker.

Ny måltidsrytme

De tre studentene har nå i samarbeid med Elin Mørsøybakken på kjøkkenet og etter samtaler med  avdelingsleder og helsesjef, som begge er veldig positive, innført denne måltidsrytmen: Smoothie kl 6-8, frokost kl 9-10, lunsj kl 12.30-13.30, middag kl 16-17 og kveldsmat kl 20-21.

- De håper at dette prosjektet vil være starten på en endring for hele sykehjemmet, sier Ida Nymoen.

Bedre døgnrytme

Studentene tror at den nye måltidsrytmen vil gi beboerne en bedre døgnrytme som igjen gjør flere mer disponible for aktiviteter på formiddagstid. Miljørettede tiltak kalles det, og det kan ifølge Nymoen være sang, trim, gåturer, ballkasting, babysang, sansehagen, blomster, organiserte turer, bordplassering, tegning, maling,  individuelle planer i forhold til oppfølging av pasientene, personsentrert omsorg og fokus på den enkelte og den enkeltes interesser.

Demensforeningen

- Demensforeningen som vi samarbeider mye med, er også veldig positive til dette prosjektet. De kommer en gang i uka og steker vafler, sier Ida Nymoen.

 Mer informasjon

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 17.01.2017 10:11:26