Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Måltidsprosjektet på Borgtun er godt i gang

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 02.02.2017 08:55:00
Anita Tangen, Tine Slettås og Birgit Bekkelund

​Anita Tangen, Tine Slettås og Birgit Bekkelund trives med den nye måltidsrytmen på Borgtun, og viktigst av alt; det gjør beboerne også.

Foto: Ida Nymoen, Trysil kommune

​Den nye måltidsrytmen på demensavdelingen Borgtun blir godt mottatt av både beboere og ansatte, melder avdelingsleder Ida Nymoen.

Studentene som står bak, har allerede fått mange positive tilbakemeldinger fra folk både på og utenfor Trysil sykehjem.

Måltidsrytmen​

Hjelpepleierne Elisabeth Sakrisson, Anita Tangen og Gabrielle Fromm tar videreutdanning innen demens og alderspsykiatri på Trysil videregående skole. I praksisperioden gjennomfører de et prosjekt som innebærer ny måltidsrytme. Nå får beboerne smoothie kl 6-8, frokost kl 9-10, lunsj kl 12.30-13.30, middag kl 16-17 og kveldsmat kl 20-21.

Godt samarbeid

- Måltidsrytmen ble innført i uke 4. Vi har et tverrfaglig og godt samarbeid med studentene, institusjonskjøkkenet, avdelingen og ledelsen. Effekten vi ser allerede, er at vi har fått frigjort mer tid til miljørettede tiltak og personsentrert omsorg, sier Ida. Hun håper den nye måltidsrytmen kan videreføres også etter at prosjektperioden er ferdig i uke 11. 

Miljørettede tiltak 

Miljørettede tiltak betyr ifølge avdelingslederen fritidsaktiviteter som er tilpasset den enkelte beboers interesser, lyst og funksjonsnivå. Det kan være å gå tur, male, synge, stelle blomster, være i sansehagen og spille kort.

Personsentrert omsorg

Ida forklarer begrepet personsentrert omsorg som et verdigrunnlag og en omsorgsfilosofi.

- Vi legger stor vekt på de grunnleggende behovene vi mennesker har for trøst, identitet, tilknytning, beskjeftigelse og inklusjon. Fem behov som kan oppsummeres i behovet for kjærlighet, sier hun.

Å se personen

- Personsentrert omsorg handler om å se på personer med demens som personer med følelser, rettigheter, ønsker og en livshistorie som preger dem. Personsentrert omsorg forutsetter og utvikles gjennom empati. Empati er å sette seg selv i den andres posisjon og kjenne igjen følelsen situasjonen skaper i personen, sier Ida.

Ulike type aktiviteter

- Ofte nevnes miljøbehandling i forbindelse med personsentrert omsorg, men det omfatter mer. Miljøbehandling innebærer ulike typer aktiviteter, både individuelt og i grupper, for eksempel musikkterapi, minnegrupper eller andre aktiviteter pasientene trives med og som hjelper dem til å fungere best mulig, sier Ida.

Mer overskudd

Og det er altså en følge av den nye måltidsrytmen; beboerne får mer overskudd, og de ansatte når da lettere fram med miljørettede tiltak og personsentrert omsorg.

Du kan lese mer om prosjektet i artikkelen til høyre.

 Pleier og sykehjemsbeboer ved middagsbordet Suppe og pannekaker Smoothie

Sist oppdatert: 02.02.2017 09:00:51