Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Friterte villsvin på Borgtun

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 20.12.2017 09:35:35
Villsvinbaking

​Beboere på Borgtun har bakt smakfulle friterte villsvin til jul.

Foto: Hilde Helseth, Trysil kommune

​På Borgtun er de nå i havn med julebaksten. Den siste sorten ble friterte villsvin.

​Det luktet av god, gammeldags julebakst da olja var varm nok til å ta imot de forseggjorte villsvina. Og ikke overraskende ble de riktig så gode.

Pepperkakegris

- Da deigen var ferdighevet, kjevlet vi ut og stakk ut griser med pepperkakeformer. Etterpå klipte vi til så grisene fikk fire føtter og to ører, forteller ergoterapeut Hilde Helseth.

Brun og lekker

Ferdig formet ble grisene sluppet opp i smultgryta. Og etter noen sekunder var den forvandlet til et villsvin, brunt og fint. Bakerne avsluttet med å rulle dem i sukker og kanel.

Prøvesmaking

Og da var det tid for prøvesmaking. Mmmmm - de smakte helt fortreffelig, som ventet!

Oppskrifta

Har du lyst til å prøve? Her er oppskrifta på Ernsts friterte villsvin:

Smelt 75 gram smør. Varm 2,5 dl mjølk til 37 grader. Smuldre 25 gram gjær i litt av mjølka. Tilsett resten av mjølka, smøret, 1 kryddermål salt, 0,5 dl sukker og 7 dl hvetemjøl og arbeid den til en smidig deig (cirka 10 minutter). Sett til heving under et klede i cirka 40 minutter.

Kjevle ut deigen til cirka 1 cm tykkelse. Stikk ut griser med en pepperkakeform. Klipp til så grisene får fire bein og to ører.

Varm opp olje i en kjele til 170-180 grader. Friter grisene til de blir gyllenbrune, noen få om gangen.

Bland 1 dl sukker, 1 spiseskje kanel og 1 teskje salt og vend grisene i til de er dekket av sukkerblandinga.

Vel bekomme!

Friterte villsvin i smultgrytaFriterte villsvin på fatFriterte villsvin

 

Sist oppdatert: 20.12.2017 09:59:03