Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Tankeviruskurs for unge

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 11.03.2019 12:55:00
Linda Holmseth Eggen, Marit Sandvik, Anita Sakrisson og Andreas Ødegaard

​Linda Holmseth Eggen, Marit Sandvik, Anita Sakrisson og Andreas Ødegaard gleder seg til å jobbe med kurset Tankevirus.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Skolehelsetjenesten og psykisk helse er nå i gang med tankeviruskurs for de fra 16 til 20 år.

​- Dette er et lettforståelig og nyttig kurs. Det er forebyggende for alle, ikke bare for de som sliter, sier Linda Holmseth Eggen og Marit Sandvik.

Samarbeid

I Trysil samarbeider skolehelsetjenesten og psykisk helse om dette kurset. Kursholdere er miljøterapeut rus Linda Holmseth Eggen, jordmor i helsesykepleierstilling Marit Sandvik, helsesykepleier Anita Sakrisson og familieterapeut Andreas Ødegaard.

Oppstart

Anita og Andreas startet med Tankevirus i 10. klasse i mars. I høst tilbys kurset også til første klasse på videregående skole. - Vi er tre kursledere - Anita, Linda og meg selv, som gleder oss veldig til å jobbe med dette kurset, forteller Marit.

Psykologiske vitaminer

Kurset skal gi ungdom gode tips og verktøy som skal gjøre det enkelt å snakke om psykisk helse. Tankevirus er en psykologisk modell utviklet av psykolog og forsker Hanne H. Brorson. Modellen beskriver logiske feilslutninger som ulike tankevirus som kan behandles med psykologiske vitaminer.

For alle

- Dette kurset er for alle - fra deg som sliter med angst eller depresjon til deg som ønsker å lære mer om hvordan psykologi påvirker oss i hverdagen, sier de fire som skal kurse ungdommen.

Forebyggende

- Vi ønsker å satse på forebygging og ha fokus på psykisk uhelse. Dette er et fint verktøy og vi jobber for å få det inn som et forebyggende tiltak mot ungdommen i Trysil. Viktig at de unge lærer å se ting fra forskjellige måter, sier Linda.

Helseprisen

Tankevirus har vunnet Helseprisen i 2016. Prosjektet bygger på boken Tankevirus, skrevet av Hanne Brorson, og er en populærvitenskapelig programserie på fem episoder, som tar for seg en ny tilnærming til psykisk helse.

Serien

Filmene baserer seg på normalpsykologi, det vil si kunnskap om hvordan folk flest tenker, føler og handler. Tankevirus gir et lettfattelig og håndgripelig bilde på psykisk helse. Filmene er verken moraliserende eller overkule - tvert i mot lærer de ungdom noen enkle grep for å kommunisere lett om vanskelige temaer.

Mer om innholdet

Kurset har et lettforståelig språk og tar for seg:

  1. Kunnskap om normalfungering og hvor vanlig det er å ha negative tanker. Du lærer at tanker i seg selv er harmløse, det er hvordan vi reagerer på tanker som potensielt kan gjøre 
oss syke.
  2. Kunnskap om det psykologiske immunforsvaret, og om hvordan det påvirker psykisk helse. Du lærer også om hvordan du skal ta vare på det psykologiske immunforsvaret ved å lage gode rammer for deg selv.
  3. Kunnskap om ulike tankevirus og trening i å identifisere dem hos deg selv.
  4. Ved hjelp av psykologiske vitaminer lærer du hensiktsmessige måter å forholde deg til tankene dine slik at du i større grad kan fungere, også i perioder med mye negative tanker.

 

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 26.08.2019 11:17:39