Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Nye endringer i karantenekartet

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.09.2020 13:30:00
FHIs oppdaterte karantenekart

​Oppdatert kart per 12. september. Reisende fra røde og skraverte områder på kartet, får innreisekarantene. FHI oppdaterer kartet minst hver 14. dag.

Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Kartet over gule og røde land og regioner i Europa er igjen endret - med virkning fra 12. september.

Europa blir enda rødere fra og med 12. september.

Fra gult til rødt

To land går fra gult til røde: Slovakia og Ungarn. Det samme gjør fire regioner i Norden: Jämtland og Örebro i Sverige, Syddanmark i Danmark og Kajanaland - eller Kainuu om du vil - i Finland.

Ingen land eller regioner går fra rødt til gult.

Kartet kan endres raskt, og Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige.

Hjemmekarantene

Alle som kommer til Norge fra røde og skraverte områder på kartet, må være i karantene i ti dager. Ved ankomst til Norge bør de dra rett til egnet sted for å gjennomføre karantenen, fortrinnsvis med egen transport. Hvis de blir nødt til å oppholde seg på et offentlig sted eller ta offentlig transport, bør de ha på munnbind til de er framme. For mer informasjon om dette, se Folkehelseinstituttets nettsider.

Ti dagers karantene innebærer ikke at gjester fra andre land må være i Norge i ti dager. De kan forlate landet før det. Men mens de er her - og nordmenn som kommer hjem etter reise til røde områder - må de ha ett, fast tilholdssted i karanteneperioden. Fra dag elleve har de ikke karantene.

Ikke restauranter etc.

I karantenetiden kan de f.eks. gå eller sykle i naturen, men ikke oppsøke steder der folk samles, som kaféer og restauranter. De må holde god avstand til andre utenom dem de bor med. De kan gå i butikker, men vi oppfordrer da til at de gjør det på tidspunkt med minst mulig andre handlende, f.eks. på morgenen eller kvelden.

Smittevernreglene

Ellers gjelder smittevernreglene som gjelder for oss alle: 

  • Vask hender ofte og grundig. 
  • Host og nys i albuekroken eller i et papirlommetørkle som man så kaster. 
  • Hold minst en meters avstand til andre. 
  • Bli hjemme hvis du er syk, også ved lette forkjølelsessymptomer. 
  • Ring legevakta 116 117 og be om å bli koronatestet dersom du får symptomer.

Rødt etter hjemkomst

Personer som har kommet fra et land eller regioner som kort tid etter blir rødt, blir ikke ilagt karantene, men de må være særlig oppmerksomme på symptomer på SARS-CoV-2, teste seg ved behov og være nøye med å holde avstand på minst én meter. Personer som har vært i disse områdene, skal prioriteres for testing.

Oppdateres jevnlig

Folkehelseinstituttet oppdaterer oversikten over hvilke land og regioner som tilfredsstiller smittekriteriene minst hver 14. dag, men oppdateringer kan komme oftere dersom et land eller en region får en forverret eller forbedret smittesituasjon. Mer informasjon finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

Er reisen nødvendig?

Alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser. De som planlegger en reise, må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler der man drar til. Smitteutviklingen i Europa kan endre seg raskt. Tiltak og restriksjoner andre land kan være annerledes og også mer omfattende enn norske smittevernregler.

Sist oppdatert: 11.09.2020 13:35:11