Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Reis hjem fra hytta

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 14.03.2020 18:17:41
Jan Sævig. Foto: Gunnar Østmoe

​De nyeste koronatiltakene i Trysil er å be hyttefolket om å reise hjem, stenge spisestedene for annet enn takeaway og slutte å preparere langrennsløyper fra søndag morgen 15. mars, sier rådmann Jan Sævig.

Foto: Gunnar Østmoe

​Trysil ber alle som er på hytte her, om å reise hjem og stenger spisestedene for annet enn takeaway.

​Langrennsløypene skal heller ikke kjøres opp lenger. Tiltakene gjelder fra søndag morgen 15. mars, sier rådmann Jan Sævig etter møtet mellom deler av kriseledelsen og kommuneoverlegen lørdag ettermiddag.

Liv og helse

- Ett viktig argument for å be hyttefolket om å reise hjem senest søndag, er at mindre kommuner som Trysil, ikke har materiell eller menneskelige ressurser til å takle en epidemi - eller pandemi som koronaviruset er - som rammer flere enn kommunens egne innbyggere, sier rådmannen og fortsetter:

- Vi har en helsetjeneste som er dimensjonert for Trysils fastboende samt for ski- og sykkelskader. Kommuneoverlegen vurderer det som en risiko for liv og helse om befolkningen i kommunen overstiger denne kapasiteten og vi får et stort antall smittede.

Bli hjemme

En annen årsak til at vi ber hyttefolket om å reise hjem, er at sentrale myndigheter ønsker at folk skal holde seg hjemme og begrense forflytninger mellom ulike områder.

- Vi er oppe i en situasjon nå med spredning av koronaviruset som er det mest dramatiske som har rammet Norge i nyere tid. I Trysil kommune følger vi de anbefalinger om tiltak som kommer fra Folkehelseinstituttet, Fylkesmannen og regjeringen, sier rådmannen.

Mange folk

Han gir denne statusen lørdag ettermiddag:

- Siden skiheisene er stengt og sentrale og lokale myndigheter har bedt folk om å holde seg hjemme, er det mye roligere i Trysil i dag enn på en vanlig marshelg. Det betyr at tiltak og anbefalinger virker positivt. Det er likevel observert en god del folk ute i langrennsløypene og til dels mange biler i noen av hytteområdene. 

Appellerer til hyttefolket

Rådmannen regner med at de som er på hytta eller i fritidsleiligheten sin i Trysil nå, dro så tidlig at de ikke fikk med seg de sterke anbefalingene fra helsedirektøren og andre sentrale myndigheter om å ikke dra på hytta.

- Vi regner derfor med at disse reiser hjem i løpet av søndagen. Og vi appellerer til de som ikke har tenkt å dra nå, om å følge de sentrale rådene som er gitt om å dra hjem og holde seg hjemme, sier han.

Mandagsmøte

Han avslutter med at kriseledelsen og kommuneoverlegen i Trysil møtes på nytt mandag formiddag for å vurdere om det er nødvendig å innføre flere tiltak.

 

Sist oppdatert: 14.03.2020 19:08:50