Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Regjeringen lemper på sju koronatiltak

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 07.04.2020 17:02:13
Statsminister Erna Solberg. Foto: Thomas Haugersveen. Statsministerens kontor

​Vi har sammen vist Norge på sitt beste og takk for det. Men nå er det viktig at vi ikke senker skuldrene, men fortsetter den enorme dugnaden for å hindre koronaviruset i å spre seg slik at vi ikke mister kontrollen. Vi er langt fra halvspilt, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen 7. april 2020.

Foto: Thomas Haugersveen, Statsministerens kontor

​På pressekonferansen 7. april informerte regjeringen om sju endringer i koronatiltakene etter påske.

​Men både statsminister og helseminister understreket gang på gang hvor viktig det er at vi fortsatt følger de grunnleggende rådene med hensyn til å unngå smittespredning; håndhygiene, hoste- og nyserutiner og avstand til andre. Alle karantene- og isolasjonspåbud gjelder også fortsatt. Det samme gjør bestemmelsen om at vi skal holde oss hjemme hvis vi er syke eller har symptomer på luftveisinfeksjon. Bestemmelsene om inn- og utreise fra Norge gjelder også.

Barnehage og skole

Regjeringen åpner barnehagene i landet fra 20. april. Og fra 27. april skal også alle skolene og SFO åpne for 1.-4. klassingene. Men som kunnskapsminister Guri Melby sa: Det er ikke sikkert det blir full dag og hver dag for alle. Og barn som selv er i, eller har familiemedlemmer i risikogruppene, skal fortsatt ha hjemmeundervisning. Ambisjonen er at alle elever skal få komme tilbake på skolen før sommeren.

Hytteforbudet opphevet

Regjeringen opphever forbudet mot å overnatte på fritidseiendom i annen kommune enn hjemkommunen fra 20. april. Men, og det er viktig, fortsatt gjelder den sterke oppfordringen om å unngå unødvendige fritidsreiser.

Videregående skole

Regjeringen åpner også for at yrkesfagelever på VG2 og VG3 på videregående skole som er avhengige av verksted og utstyr på skolen kan vende tilbake til undervisningsstedet fra 27. april.

Høgere utdanning

Videre åpner de for at studenter som er i sluttfasen av gradstadiene sine og ansatte i rekrutteringsstillinger og som er avhengig av utstyr på undervisningsstedet, kan komme tilbake til høgskoler, fagskoler og universitet fra 27. april. Men alt som kan løses fra hjemmekontor, skal fortsatt gjøres der.

Stengte bransjer

Fra 20. april kan fysioterapeuter, psykologer og optikere åpne for fysiske 1:1-konsultasjoner. Det samme kan frisører, hudpleiere og massører fra senest 27. april. Vel å merke hvis de oppfyller de statlige smittevernstandardene som kommer før den tid.

Ikke senk skuldrene

Så, kanskje viktigst av alt, oppfordret alle statsrådene oss alle om å fortsette den fantastiske dugnaden vi alle ofrer noe for å være med på. Smitteverntiltakene virker, men vi må ikke senke skuldrene nå. For da kan vi igjen miste kontrollen, og da må regjering og storting igjen stramme inn på tiltakene. Vi kan - og må - alle gjøre vårt for at Norge skal slippe å oppleve slike skrekktilstander som flere andre land opplever, land der helsevesenet kollapser. Vi har allerede mistet for mange.

Trysils kriseledelse

Trysil kommunes kriseledelse har møte 8. april. Vi kommer tilbake med lokal informasjon etter det.

 

For mer om regjeringens pressekonferanse i dag, se www.regjeringen.no.

Sist oppdatert: 07.04.2020 17:46:03