Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Råd om koronaviruset

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 02.03.2020 09:40:00
Håndvask

​Husk å være nøye med håndhygienen.

All undersøkelse knyttet til koronavirussykdommen, covid-19, skal foregå via Trysil legesenter. Hvis du tror du kan ha blitt smittet, så må du ringe 116 117 først​.

- Vi anbefaler alle å ha fokus på hygiene. Dette betyr å hoste/nyse inn i papirtørkle eller i albuen og vaske hender etter å ha vært ute blant folk, før mat og etter toalettbesøk, sier kommuneoverlege og fastlege Hanna Sofia Rydlöv.

Spørsmål og svar

Kommuneoverlegen informerer og gir noen råd og tips her:

Hvor sannsynlig er det at smitten kommer til Trysil?
Smitten har kommet til Norge. Før smitten når epidemistatus tar det sannsynligvis flere måneder.

Jeg har vært i kontakt med personer fra Kina. Bør jeg teste meg eller ta noen forholdsregler?
Vi anbefaler ikke testing av personer som er friske (unntak er helsepersonell – se under). Det er kun personer som har tegn på luftveisinfeksjoner, som har vært i områder med vedvarende spredning de siste to ukene eller som har vært i nærkontakt med personer som har fått påvist smitte som skal testes. Disse må da ringe legevakta på tlf. 116 117 og avtale testing.

Helsepersonell som har vært i områder med vedvarende spredning de siste 14 dager bør, før de returnerer til arbeid, kontakte lege med ansvar for smittevernet (smittevernlege i helseforetaket eller kommunelegen) for en smittevernfaglig vurdering av om de kan gå tilbake til jobb og/eller om det må iverksettes særlige smitteverntiltak.

Jeg har vært på reise i Nord-Italia og har blitt forkjølet. Hva gjør jeg?
Dersom du har vært i et område med vedvarende spredning de siste to ukene før du ble syk eller har vært i nærkontakt med personer som har fått påvist smitte kan du være smittet. Du må da ringe legevakta på tlf. 116 117 og avtale testing.

Jeg har vært i kontakt med en person som har vært i Kina og som var forkjølet. Hva gjør jeg?
Dersom du har vært i kontakt med en person som har fått påvist koronavirusinfeksjon, bør du kontakte lege selv om du ikke er syk. Dersom lege vurderer at det er høy sannsynlighet for at du kan ha blitt utsatt for smitte vil du bli bedt om å holde deg hjemme og begrense sosial kontakt med andre. Dersom den du har vært i kontakt med ikke har fått påvist koronavirussykdom er det ingen særskilte forhåndsregler.

Vi skal på idrettsarrangement i Trysil i helgen. Er det trygt?
Ja, det er fortsatt trygt å delta som vanlig på alle arrangementer. Følg med på vår hjemmeside om eventuelle smitteavgrensningstiltak kommer.

Hvordan forbereder Trysil kommune seg på denne sykdommen?
Trysil kommune har en egen pandemiplan med en rekke tiltak som kan være aktuelle ved såkalte pandemier. I den fasen vi er inne i nå går vi igjennom tiltakene og sikrer at vi kan iverksette disse dersom det blir aktuelt. I første omgang gjelder det å sikre at legesentret er forberedt på å håndtere en situasjon der det er mistanke om smitte. I tillegg skal kommunen sikre oppsporing av kontakter for informasjon dersom det oppdages et tilfelle der koronavirussykdom er sannsynlig.

Reiseråd

Skal du ut å reise anbefaler vi at du sjekker reiserådene på nettsidene til Norsk Folkehelseinstitutt.

Informasjonsmøte

Vi minner om informasjonsmøtet om koronaviruset onsdag 4. mars kl. 18 i kulturhuset Hagelund. På møtet blir det mulighet for å stille spørsmål hvis du lurer på noe om koronaviruset.

Informasjonstelefon

Folkehelseinstituttet har også et egen telefonnummer for spørsmål om koronaviruset. Telefonnummeret er 815 55 015.

Til høyre finner du mer informasjon.

Sist oppdatert: 19.03.2020 09:35:50