Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Nytt om koronakarantene og testing

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 21.09.2020 15:50:00
FHIs illustrasjon om råd, karantene og isolering

​FHI gir klare råd og bestemmelser om avstand, karantene, hjemmeisolering og annet. Følg dem.

​Koronaforskriften er endret med hensyn til karantene og testing. Nå må grensependlere testes hver uke. Det fins kun få unntak.

​Kommuneoverlege Hanna Rydløv understreker at det nå er like karanteneregler for nærkontakter til de som er smittet og de som kommer inn i Norge fra røde områder.

Testing og isolering

- Det står i forskriften at nå skal alle som pendler til Norge, testes minst hver sjuende dag. Da slipper de som krysser grensa jevnlig, karantene i arbeidstida. Det gjelder også helsepersonell fra Sverige og Finland som ikke jobber i i helse- og omsorgstjenesten i hjemlandet. Men alle disse har altså karantene på fritida i inntil ti dager hvis de velger å være her, sier Hanna.

Andre som kommer fra røde områder til Norge for å arbeide, slipper karantene i arbeidstida hvis de tester seg etter ankomst og får negativt svar på testen. Hvis de også tester negativt på andre test, som skal tas tidligst 48 timer etter den første og tidligst fem dager etter ankomst, slipper de også karantene på fritida. Dette gjelder også personer som bor i Norge, og som kommer hjem fra røde områder.

- Merk at det er arbeids- eller oppdragsgiveren i Norge som er ansvarlig for å  organisere, gjennomføre og finansiere testingen ifølge forskriften. I Trysil kan testing bestilles på legevakta tlf. 116 117. Alle som tester positivt, skal i isolering. Og arbeids- eller oppdragsgiver må varsle kommunen slik at vi kan iverksette smitteoppsporing, sier Hanna.

Kritiske samfunnsfunksjoner

Personer som er strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, herunder personer som gjennomfører vare- og passasjertransport, er unntatt fra karantene i arbeidstiden, heter det i forskriften. Og videre:

Unntaket kan kun benyttes når det er strengt nødvendig for å sikre forsvarlig drift av virksomheten, eller det ikke er tid til å gjennomføre testregime. Unntak fra smittekarantene kan kun benyttes når det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse. Arbeids- eller oppdragsgiver plikter å planlegge driften av virksomheten slik at bruken av unntaket i størst mulig grad unngås.

Karantenereglene

Dette gjelder ifølge Folkehelseinstituttet - og merk at det noen steder står skal, andre steder bør og kan:

 • Du skal være i karantene i 10 dager etter siste eksponering eller etter ankomst til Norge.
 • Du kan omgås de du bor sammen med som normalt, men unngå besøk.
 • Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet.
 • Du skal ikke ta lengre reiser innenlands.
 • Du skal ikke ta offentlig transport.
 • Du skal unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
 • Du bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre og unngå kø.
 • Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre.
 • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du får feber eller luftveissymptomer, skal du isolere deg og la deg teste så snart som mulig.
 • Ved positiv test skal du over i hjemmeisolering (se lengre ned i artikkelen).

Egnet sted for karantene

FHI skriver:

Under karantenen må du oppholde deg på et egnet sted:

 • Det vanligste er å gjennomføre karantene i eget hjem. For at et annet oppholdssted skal egne seg, må det være mulig å unngå kontakt med andre enn de du vanligvis bor sammen med.
 • Dette betyr at overnattingssteder der du må omgås andre gjester, ikke er egnet for karantene. Opphold i campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser uten eget bad/toalett og kjøkken godtas ikke som adresse for gjennomføring av karantenetiden hvis du må dele fasiliteter med andre personer enn dine nærmeste/reisefølget. Det samme gjelder opphold på adresser hvor du må dele rom/fasiliteter med andre enn de du vanligvis bor sammen med, for eksempel hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.
 • Karantene i andres hjem er ok dersom du og din husstand er eneste gjester.

 

Les hele covid-19-forskriften her.


Oppdatert informasjon fra FHI

Illustrasjon fra FHI 

 

Sist oppdatert: 21.09.2020 15:55:26