Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Råd ved omgangssyke

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 13.12.2019 14:40:00
Bassilusker

Følger vi kommuneoverlegens råd, så kan vi bli den kommunen med minst omgangssyke i landet.

​- Nå er det sesong for omgangssyke. Flere småbarnsfamilier har allerede fått kjenne på redselen for og ubehaget ved omgangssyke. Flere er dog ikke forsiktige nok med å spre smitten videre, og det er derfor sykdommen ofte smitter mange, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv.


Kommuneoverlegen gir oss disse reglene slik at vi kan begrense omfanget av omgangssyken i Trysil:

  1. Isolere
    Den som blir syk skal isoleres så godt som mulig. Et eget rom, egen toalett og mest mulig engangshåndkle. Er den syke et barn skal det kun være en person som tar seg av barnet og som da også anses som syk og bør isoleres.
  2. Vask
    For å klare å holde på isoleringen er det viktig at klær, sengetøy, håndklær, overflater og mennesker vaskes daglig. Smitten spres oftest med hender, så håndvask er ekstra viktig.
  3. Tid
    Det viktigste er å orke og overholde isoleringen i 48 timer etter seneste symptom, da regnes den syke som ikke smittsom lenger. Men tenk på at det kan ta 48 timer etter seneste eksponering før symptomene utvikler seg, så først etter 96 timer (fire døgn) kan du erklære familien frisk. Det beste er om du i den tiden ikke inviteres bort eller inviterer andre hjem.

- Hvis vi alle følger dette, kan vi minimere omgangssyken i kommunen, og du kan gå sikrere gjennom vinteren. Lykke til! sier Hanna.

Sist oppdatert: 13.12.2019 14:40:37