Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kommuneoverlegen om reisekarantene og koronatesting

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 27.08.2020 15:34:59
Hanna Rydløv

​Kommuneoverlege Hanna Rydløv forklarer her hva som gjelder mht. reisekarantene, ev. unntak fra denne, testing når man kommer fra utlandet og prøvesvar.

Foto: Privat

​Kommuneoverlege Hanna Rydløv gir noen presiseringer om reisekarantene og koronatesting.

​Hun innleder med å si at forskriften som omhandler testing, karantene og isolasjon er under revidering for å forenkles. I påvente av det er det den forskriften vi har, som gjelder.

Utydelig

- Jeg får mange spørsmål, og flere ting i forskriften er utydelige. Jeg gjør derfor et forsøk på å klargjøre det som gjelder nå, sier hun.

Og det er:

Reisekarantene

Alle som har vært i røde regioner og land, har reisekarantene i ti dager når de kommer til Norge.

- De som kommer for å arbeide i Norge, kan unntas fra reisekarantene av arbeidsgiveren sin hvis de er nødvendige for driften av foretaket. Vi anbefaler at unntaksbestemmelsen kun brukes for de som kommer hit etter arbeidsreiser, ikke de som kommer hit etter fritidsreiser, sier Hanna.

Betaling

Når arbeidsgiver gir slikt unntak, må arbeidstakeren testes for korona, og arbeidsgiver må betale testen. Arbeidstakeren bør ikke gå på jobb før de har fått svar om negativ test.

- Etter det kan arbeidsgiveren gi unntak for karantene i arbeidstida, men arbeidstakerne må være i karantene på fritida. Etter dag 5 kan man ta en ny test, og hvis den er negativ, opphører karantenen helt. Arbeidsgivere som bruker denne unntaksbestemmelsen, får ansvar for å ivareta smittevernet, understreker Hanna.

Helsepersonell

Helsepersonell som vært i utlandet, uavhengig av farge på områdene, bør ta en koronatest og vente på negativt svar før de deltar i pasientnært arbeid. Disse testene er det staten eller kommunen som betaler.

Grensegjengere

- Videre anbefaler vi at grensegjengere som pendler daglig eller ukentlig mellom Sverige og Norge, koronatestes hver 14. dag. Disse testene må arbeidsgiver betale for alle unntatt helsepersonell. Helsepersonell som er grensegjengere, blir testet en gang i uka, og det betaler staten, sier Hanna.

Testsvar

Det er nå stor testaktivitet i hele landet. I Innlandet tar det 1-3 dager å få svar. 

- I Trysil går vi nå over til å informere om negative prøvesvar bare til de som ikke har tilgang til helsenorge.no. Vi tar selvfølgelig alltid direkte kontakt med alle som tester positivt, sier Hanna.

Ifølge Helsedirektoratet har alle som er fast bosatt i Norge, tilgang til prøvesvarsida på helsenorge.no. Du må selvsagt logge deg inn med elektronisk ID.

Sist oppdatert: 31.08.2020 09:12:50