Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Nytt om testing og karantene for utenlandske arbeidere

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 03.07.2020 14:38:37
Covid-19-test

​For helsearbeidere innfører Trysil kommune covid-19-testing en gang i uka for dagpendlere og to ganger i uka for ukependlere. De skal også testes når de kommer tilbake fra ferie.

 

​Arbeidere fra Sverige og andre fra land med innreisekarantene kan nå få delvis fritak fra karanteneplikten dersom de tester seg for koronasmitte.

​Kommuneoverlege Hanna Rydløv sier at alle helsearbeidere fra disse landene som bor i Norge mens de arbeider her, må testes for covid-19. For arbeidere derfra i andre bransjer er testing anbefalt.

Hun informerer:

Hvem har innreisekarantene?

Innreisekarantene på ti dager gjelder fortsatt for alle som kommer fra andre land enn Danmark, Finland, Island og Færøyene. Fra 15. juli opphører innreisekarantenen for de som kommer fra land i EØS/Schengen som oppfyller norske myndigheters krav til smittekontroll.

Unntak for arbeidsreiser

De som skal på arbeid i Norge fra EØS/Schengen/Sverige kan få delvis unntak fra innreisekarantenen når de er i arbeid eller på veg til arbeid, men de har fortsatt karantene på fritida. For å få delvis unntak, må de teste seg. Ring legevakta og book tid på 116 117.

Testregimet

Testingen skal gjennomføres i to omganger:

  • Test 1: Så raskt som mulig etter ankomst til Norge. Arbeidstakerne er i karantene til negativt prøvesvar foreligger.
  • Test 2: Dag 5 etter ankomst (etter avtale med legevakta). Arbeidstakerne kan da fortsatt være i arbeid, men de har karantene på fritida. Ved negativt prøvesvar opphører karanteneplikten også på fritida.

For arbeidstakere fra EØS/Schengen er det arbeidsgiver som må betale testene. 

Andre smitteverntiltak

Arbeidere som har unntak fra karanteneplikten, må holde avstand når det er mulig. I nært arbeid med pasienter skal arbeidstakerne bruke munnbind i den tida de venter på negativt svar på test 2.

Pendlere

Pendlere bør testes regelmessig. FHI legger opp til at kommunene kan gjøre lokale vurderinger med hensyn til intervallene for testing.

For helsearbeidere innfører Trysil kommune testing en gang i uka for pendlere. De skal også testes når de kommer tilbake fra ferie. Og de skal hele tida bruke munnbind når de arbeider tett med personer i risikogrupper.

For ansatte som ikke er helsearbeidere, anbefaler vi testing cirka hver 14. dag. Det er arbeidsgivers ansvar å følge opp dette.

Pendlere som jobber i helse og omsorg, og som også jobber i Sverige, kan ikke unntas fra karanteneplikten. 

 

Sist oppdatert: 06.07.2020 11:20:53