Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Regjeringens nye reiseråd

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 15.06.2020 14:30:00
Kart

​Områder i Norden der smittepresset er vurdert å være så lavt at man tillates å krysse grensene inn til Norge uten innreisekarantene (grønt) og områder som er underlagt reisekarantene (rødt).

​Utenlandsreiser frarådes fortsatt fram til 20. august. Men regjeringen åpner imidlertid opp for å reise til nordiske land som tilfredsstiller visse smittekrav, fra og med 15. juni.

Det åpnes altså opp for reiser til områder i Norden som faller innenfor smittekriterier fastsatt av Folkehelseinstituttet.

Fra 15. juni

Fra 15. juni vil det ikke lenger være et krav om ti dagers karantene ved ankomst til Norge etter besøk i Finland, Danmark, Island, Færøyene, Grønland, Åland. Det samme gjelder også borgere fra disse landene som skal på ferie i Norge.

Dersom du besøker andre land, må du være ti dager i karantene etter at du har kommet tilbake til Norge. Når kravet om karantene frafaller, avhenger av hvordan smittesituasjonen utvikler seg.

Sverige

Sverige faller imidlertid ikke innenfor smittekriteriene, og det åpnes derfor ikke opp for reiser til og fra disse områdene nå. Folkehelseinstituttet vil angi hvilke områder som faller innenfor og utenfor smittekriteriene. Denne oversikten skal oppdateres minst hver 14. dag.

Kjøre bil gjennom Sverige

Du står fritt til å reise gjennom Sverige i egen bil for å komme til og fra Danmark og Finland. Velg raskeste vei og husk å overholde smittevernregler når du stopper. Du vil ikke måtte gå i karantene når du kommer hjem.

Danmark

Det er vilkår fra Danmark at de som reiser dit på ferie skal ha reservert minst seks overnattinger i et område som ikke er tett befolket. Det vil også være restriksjoner på reiser til København.

Reiseråd endres

Det er viktig at du gjør deg kjent med de reglene som til enhver tid gjelder lokalt og forholder deg til dem.

Andre unntak

  • Innen 20. juli vil regjeringen ta stilling til om folk får reise på fritidsreiser til enkelte andre nærliggende europeiske land (for eksempel Tyskland)
  • Det er ingen restriksjoner på reiser innenlands i Norge

Innenlands fritidsreiser

Det generelle rådet om ferie- og fritidsreiser i Norge er at slike reiser kan foretas så sant du reiser på en måte som gjør at du unngår å spre smitte og reduserer muligheten for å bli smittet selv.

Smittevern

De samme grunnleggende prinsippene for smittevern er like gjeldende ved fritidsreise som hjemme:

  • Syke personer skal holde seg hjemme
  • God hygiene
  • Redusert kontakt mellom personer, og hold minst 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste

 

Sist oppdatert: 15.07.2020 00:53:03