Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trenger du meslingvaksine?

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 02.04.2019 19:20:00
Hanna Rydløv

​Kommuneoverlege Hanna Rydløv anbefaler alle som ikke har tatt eller ikke vet om de har tatt meslingvaksinen om å gjøre det.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Sjekk om du er en av dem som bør vaksinere eller revaksinere deg​ mot meslinger.

​- I det siste har det vært skrevet om ett eller flere tilfeller av påvist meslinger i Oslo-området. Vi ønsker derfor å informere om Folkehelseinstituttets anbefalinger for meslingvaksinen, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv.

Flere vaksinerte gir bedre beskyttelse

- Ettersom vi har en relativt god vaksinasjonsdekning her i Norge, så ser vi at de fleste utbrudd avgrenses effektivt. Derimot ser vi at i populasjoner med dårligere dekning øker smittefaren og sykdommen sprer seg raskere, forteller Rydløv.

Komplikasjoner

Meslinger er som oftest en relativt godartet sykdom, men den kan gi alvorlige komplikasjoner og i utviklingsland ligger dødeligheten på virka 10 %.

Meslingvaksine

Folkehelseinstituttet anbefaler:

  • Født i 1970 eller senere: De som vet at de har fulgt det norske barnevaksinasjonsprogrammet skal ha fått tilbud om meslingvaksine. Det er ikke nødvendig med flere doser.
  • Født fra og med 1960 til og med 1969: De aller fleste har hatt meslinger (og trenger derfor ikke vaksine), men etter at meslingvaksinen ble innført sank forekomsten av sykdommen. Dette gjør at noen mangler beskyttelse mot meslinger fordi de hverken har fått vaksine eller har gjennomgått sykdommen. Ved tvil anbefaler vi én dose MMR-vaksine.
  • Født før 1960: Sannsynligheten for å ha gjennomgått meslinger er så høy at MMR-vaksine ikke anses som nødvendig.
  • Personer født i 1970 eller senere anbefales én dose MMR-vaksine i følgende tilfeller (de fleste oppnår da langvarig beskyttelse): Dersom de ikke vet om de har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet og dermed fått meslingvaksine/MMR-vaksine, og dersom de ikke vet om de har gjennomgått de aktuelle sykdommene.

Det gir ikke økt risiko for bivirkninger å få MMR-vaksine selv om man skulle ha vært vaksinert tidligere eller ha gjennomgått én eller flere av sykdommene som vaksinen beskytter mot.

Kontakt fastlegen

Hvis du du har behov for resept og vaksine, kontakt fastlegen din i kontortiden til Trysil legesenter på tlf. 62 45 78 50.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 03.04.2019 07:29:42