Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Krever bedre helikopterdekning i Innlandet

Gult ambulansehelikopter på bakken

 

Alle ordførerne i Hedmark er enige om at helikopterberedskapen i Innlandet er for dårlig og må styrkes, sier Trysils ordfører Ole Martin Norderhaug til NRK.

NRK har undersøkt hvor god luftambulansedekninga er rundt omkring i landet. De har funnet ut at utrykningstiden til 46 kommuner, helt eller delvis, er mer enn 45 minutter. 13 av disse kommunene ligger i Hedmark.

Trysil

Ifølge NRK er dette fakta for Trysil:

  • Hele Trysil kommune ligger utenfor dekningsområdet som legebemannede helikoptre kan nå innen 45 minutter.
  • Flytiden fra nærmeste helikopterbase til Trysil sentrum er 44 minutter.
  • Total utrykningstid blir dermed 59 minutter når man regner med standard klargjøringstid før helikopteret letter på 15 minutter.
  • Nærmeste base i luftlinje er på Lørenskog som ligger 169 kilometer unna.

Styrker tjenesten

Kommuneoverlege i Trysil, Jonas C. Jeppesen, sier at tilgjengelighet til helikopter er en styrke med tanke på de som trenger det mest og raskest.
- Men l
uftambulanse eller ei: Vi må kunne håndtere skader og alvorlig sykdom med de ressursene vi har tilgjengelig. Det er ikke alltid flyvær heller, sier kommuneoverlegen.

Ingen ny base

Direktør for medisin og helse i Helse Sør-Øst, Alice Beahte Annersgaard, sier til NRK at det ikke blir noen helikopterbase i Innlandet med det første.
– Når vi skal utvide tilbudene, må vi heller se på mulighetene for å ha en bedre dekning med legebilambulanse, sier hun.

Viktigst med biler

Mads Gilbert er klinikkoverlege ved Universitetssjukehuset i Tromsø. Han er klar på at de 500 bilambulansene også i framtida vil være den viktigste delen av akuttberedskapen her i landet.

Les mer på nrk.no:

Ordførere krever bedre helikopterdekning

166 000 får ikke legehelikopterhjelp innen 45 minutter

Hjertestans i det svarte hullet - intervju med pasient og lege i Trysil

 

  Kontakt oss

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:31:08