Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Koronasmitte i hjemmetjenesten

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 24.09.2020 19:54:57
Helsepersonell i smittevernutstyr

​De som betjener brukere i enhet for hjemmetjenester avdeling 2, skal fram til vi får svar på koronatestene av de ansatte i avdelingen, ha fullt smittevernutstyr på seg når de er hos brukerne.

​En ansatt i enhet for hjemmetjenester avdeling 2 i Trysil har testet positivt på korona. Alle ansatte i avdelingen testes og er satt i ti dagers karantene.

​Avdelingen betjener hjemmeboende i Søre, Østre og Vestre Trysil. Sju av de 50 brukerne der har hatt nærkontakt med den ansatte. De sju er satt i karantene og blir koronatestet. Kommuneoverlege Hanna Rydløv sier at det er liten risiko for at de andre brukerne i avdelingen har blitt smittet av korona.

Kraftige tiltak

- Vi øker nå beredskapsnivået i hele enheten. Til vi har fått svar på koronatestene, skal alle som er hos brukerne i avdeling 2, ha fullt smittevernutstyr. Vi får antakelig prøvesvarene på lørdag. I alle andre avdelinger skal de ansatte ha på seg munnbind og hansker i pasientnært arbeid. Vi innfører så kraftige tiltak for å forsøke å få kontroll på smitten. Erfaringen fra andre utbrudd er at det er det som skal til, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv.
- I tillegg avlyser vi alle møter for ansatte i både enhet for hjemmetjenester og enhet for sykehjem de neste ti dagene, sier kommunalsjef for helse, omsorg og sosial Jørn-André Stenseth.

Nødvendig helsehjelp

Jørn-André sier videre at vi skal klare å omrokere ansatte slik at alle som har hjemmetjenester, skal få nødvendig helsehjelp mens de ansatte i avdeling 2 er i karantene.
- Derfor vil ikke alle brukerne de nærmeste dagene få alle tjenestene de har fått innvilget. Vi prioriterer liv og helse. På den måten får vi nok sykepleiere slik at alle brukerne får nødvendig pleie, stell og medisinering. Vi tilbakekaller også noen ansatte fra ferie. Og om noen ferierende som ikke har fått telefon fra lederen sin, melder seg frivillig, er det helt strålende, sier han.

Stenger tilbud

Med umiddelbar virkning har kommuneledelsen valgt å stenge dagsenteret for demente som bor hjemme, dagsentrene i grendene, jobbsentralen i Nybergsund og aktivitetsgruppene som ergo- og fysioterapien har ute i grendene. Årsaken er at vi da får flere ansatte å spille på med hensyn til å følge opp brukerne av hjemmetjenester.
Kommuneledelsen anbefaler i tillegg at all møtevirksomhet med brukere av kommunale helse- og omsorgstjenester avlyses i ti dager. 

Ring dine

Kommuneledelsen ber om at pårørende til personer med kommunale hjemmetjenester minimerer besøkene sine nå. Og hvis de drar på besøk, må de holde god avstand. Vi skjønner at behovet for å se sine i en slik situasjon er stort, men vi oppfordrer flest mulig til å heller ta en telefon for å høre hvordan det står til.

Nærkontakter

Kommuneoverlegen understreker at husstandsmedlemmer til de som er i smittekarantene, kan gå på skole og jobb som vanlig, men om de får symptomer, må de snarest dra hjem. Og dersom en som sitter i karantene, får symptomer, skal hele husstanden gå i karantene. 

- Det er veldig liten risiko for at husstandsmedlemmer til nærkontakter som er i karantene, kan smitte andre før nærkontakten selv får symptomer, sier Hanna.

Spørsmål?

Vi forstår at mange nå kan bli urolige og engstelige. Har du spørsmål, kan du ringe koronatelefonen 40 40 96 30 som er åpen mandag-fredag kl. 13-15.30.

 

Sist oppdatert: 30.09.2020 09:29:09