Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Har du sjekket kjernejournalen din?

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 13.07.2016 14:02:44
Tegning av skjerm med opplysninger om kjernejournal

​En oppdatert og god kjernejournal kan redde liv. Har du ikke sjekket din ennå, gjør det nå.

​Det er to måneder siden vi i Hedmark og Oppland fikk kjernejournal. Har du sjekket din og eventuelt lagt inn viktig informasjon?

​Det kan være til stor hjelp for helsepersonell i akutte situasjoner.

Viktige helseopplysninger

Kjernejournal er en elektronisk tjeneste som viser helseopplysninger som er spesielt viktige hvis du trenger akutt hjelp og får behandling et sted du ikke har vært før. Kjernejournal er et supplement til pasientjournaler hos fastlege, legevakt og sykehus.

- I dag er det mange som tror at helsepersonell kan se opplysninger på tvers av behandlingssteder, men det kan de ikke. Faller du om på gaten og blir kjørt på legevakten, så har de ikke automatisk tilgang til opplysninger om deg, men må finne dette manuelt. Det kan ta tid. Her vil kjernejournal kunne være til stor hjelp, sier divisjonsdirektør Anne-Lise Härter i Direktoratet for e-helse.

Egne registreringer

- Innbyggernes egne opplysninger kan være viktige, særlig i en akutt situasjon. For eksempel er opplysninger om nærmeste pårørende avgjørende for at helsepersonell raskt kan få tak i rett person. Det kan også være viktig at helsepersonell kjenner til sykdomshistorikken din når de skal gi deg behandling. Du kan selv registrere kontaktpersoner, sykdommer og om du har utfordringer med syn, hørsel eller språk. Har du alvorlige allergier eller en sjelden lidelse som det er viktig for helsepersonell å kjenne til, kan du be legen din registrere dette i din kjernejournal neste gang du har time, sier Anne-Lise Härter.

Sjekk opplysningene dine

Hun legger til at det uansett kan være lurt å logge seg inn for å se de opplysningene i kjernejournalen. I den ligger opplysninger om deg som allerede finnes i offentlige registre: Hvem som er din fastlege, hvilke legemidler du har hentet på resept, samt oppdatert kontaktinformasjon og navn på nærmeste familie. Hvis du har vært til behandling på sykehus etter 2008, står det også tidspunkt for besøket og hvilken avdeling du har vært på. Det vil ikke stå noe om diagnoser eller notater legen har skrevet i forbindelse med behandlingen. 

Hvor finner du din kjernejournal?

Du kan logge deg inn med elektronisk ID (BankID, Buypass eller Commfides) og se din kjernejournal via helsenorge.no/kjernejournal

Der kan du også gå inn og reservere deg dersom du ikke ønsker å ha en kjernejournal.

Har du spørsmål om kjernejournal eller andre tjenester på helsenorge.no, kan du ringe brukerstøtte 800HELSE (800 43 573).

Sist oppdatert: 13.07.2016 14:39:30