Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Hvem har rett til tilsyn av barn?

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 17.03.2020 14:41:33
Berit Helen Haget

​Vi er opptatt av å ha færrest mulig barn i skoler og barnehager så lenge de er stengt. Hvem har rett til slikt tilsyn med barna? Det har barnehagesjef Berit Helen Haget presisert i denne artikkelen.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

​Vi får en del spørsmål om hvem som har rett til å ha barna sine i barnehage og på SFO i disse koronatider.

Barnehagesjef Berit Helen Haget har laget denne presiseringen om retten til tilsyn i barnehage og SFO som følge av foresatte med ​kritiske samfunnsfunksjoner eller virksomhetskritiske oppgaver:

Hovedregelen

Barnehager og skoler er stengt for å hindre spredning av smitte. Terskelen for å få tilbud om barnehage-/skoleplass må av hensyn til smittevernet ligge høyt. Antall personell som defineres innenfor kritiske samfunnsfunksjoner eller med samfunnskritisk oppgave som ber om tilsyn i barnehage-/skoletilbud, bør derfor begrenses så mye som mulig. 

Presisering 

  • Det er nøkkelpersonell innenfor de samfunnskritiske funksjonene som er omfattet, og ikke funksjoner som generelt kan være viktige uten å være samfunnskritiske. 
  • Det bør legges til grunn en restriktiv linje hvor det bør oppfordres til deling av barnepass mellom foreldrene. 
  • Bruk av andre slektninger og andre til barnepass kan ved behov vurderes, men eldre og andre personer i risikogrupper bør ikke brukes. 
  • Barna skal være under 12 år, og barn som bor med to foresatte, må ha begge foresatte i kritiske samfunnsfunksjoner for at de skal få et tilbud.

Bekreftelse fra arbeidsgiver

Foresatte med behov for tilsyn i barnehage/SFO må kunne legge fram/sende bekreftelse fra sin arbeidsgiver til styrer/rektor der det framkommer at navngitt foresatt anses som å ha en kritisk samfunnsfunksjon med kritiske oppgaver og som, dersom en ikke har noen andre muligheter, skal omfattes av tilbudet om barnepass for barn opp til 12 år. Det må også framkomme hvilken periode tilsynet gjelder for. 

Ved tilsynsbehov - ta kontakt med styrer/rektor

Foreldre der begge har/får slik bekreftelse fra sin arbeidsgiver og som ikke på annet vis klarer å skaffe barnepass til barn under 12 år, må av hensyn til ressurs-/mannskapsplanlegging i tilsynsordningene snarest ta kontakt med sin rektor/styrer for å melde fra om behovet .

For mer informasjon:

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps liste over personell i kritiske samfunnsfunksjoner

Utdanningsdirektoratet om stengte barnehager og skoler

 Styrere i barnehager

 Rektorer på barneskoler

Sist oppdatert: 17.03.2020 15:01:44