Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Ha jodtabletter hjemme

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 30.07.2019 12:51:35
Jodix jodtabletter

​Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar jodtabletter ved atomulykker, fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod, skriver Helsedirektoratet.

Foto: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

​Alle under 40 år, alle gravide og ammende og alle som har barn boende, bør ha jodtabletter hjemme. Du får kjøpt dem reseptfritt på apoteket.

​Anbefalingen kommer fra Helsedirektoratet, Statens legemiddelverk og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Beskyttelse mot radioaktivt jod

- Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker og skal bare tas etter råd fra myndighetene. NB! Jodtabletter ved atomulykker (Jodix) må ikke forveksles med kosttilskudd med jod. Trenger du daglig kosttilskudd med jod, f.eks. ved graviditet, spør på apoteket etter dette, skriver de.

Hvorfor ta jodtabletter?

Videre skriver de:

- Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke. Jodtabletter blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer. Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil to døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme.

Når skal tablettene tas?

Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene. I tilfelle en atomulykke, vil råd bli gitt gjennom mediene, relevante myndigheter og www.dsa.no.

Hvem skal ta jodtabletter?

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år. De over 40 år har svært liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen og trenger ikke ta jodtabletter. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen, trenger ikke ta jodtabletter. Myndighetene vil gi nærmere råd om hvilke grupper av befolkningen som skal ta tablettene ved en atomulykke.

Bruk ikke jodtabletter hvis

  • du er allergisk overfor kaliumjodid eller noen av de andre innholdsstoffene i legemidlet (listet opp i pakningsvedlegget) 

  • du har betennelse i skjoldbruskkjertelen (thyreoiditt) 

  • du har forstyrrelser i skjoldbruskkjertelfunksjonen 

  • du har dermatitis herpetiformis (Duhrings sykdom)

Mer informasjon finner du på faktaarket og hos Direktoratet for strålevern og beredskap.

Sist oppdatert: 31.07.2019 09:25:32