Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Forbudt å overnatte på hytta

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 20.03.2020 13:43:32
Fageråsen. Foto: Ola Matsson

​At de fleste hytteeiere i Trysil fulgte oppfordringen om å reise hjem forrige helg, var ikke nok. For mange andre steder gjorde det ikke. 18. mars kom forbudet om å overnatte på hytte i en annen kommune enn bostedskommunen din.

Foto: Ola Matsson

​Regjeringen vedtok 18. mars et forbud mot å overnatte på hytta hvis den ligger i en annen kommune enn kommunen du ifølge Folkeregisteret bor i.

Slik lyder forskriften på dette punktet:

«Personer forbys å overnatte på fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates.

Personer som er i karantene etter § 2 fordi de deler husstand med en som er bekreftet smittet av SARS CoV-2-virus, kan likevel overnatte i fritidseiendom i annen kommune i perioden den smittede er i isolasjon etter § 4 i forskriften.»

Forskriften gjelder i første omgang til 3. april.

15 000 i bot

Ifølge politiinspektør Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt har riksadvokaten fastsatt at brudd på bestemmelsen straffes med bøter på normalt 15 000 kroner, subsidiært fengsel i 10 dager. Politiet har fått beskjed om å prioritere brudd på forskrift om karantene, isolasjon og forbud mot opphold på fritidseiendommer mv. i anledning utbrudd av Covid-19 høyt.

Dispensasjoner

Regjeringen skriver:
- Kommunene har ikke adgang til å gi dispensasjon. Det oppfordres derfor om at hyttebeboere ikke tar kontakt med kommunen for å kreve unntak. Unntakene fremkommer tydelig i forskriften. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn for å avverge store materielle skader tillates. Men vi oppfordrer folk til å engasjere lokalt bosatte personer til å utføre slikt arbeid og tilsyn.

Begrens reiser

Trysil kommune setter stor pris på at de aller fleste hytteeierne her, tok oppfordringen fra helseministeren og dro hjem sist helg. Vi minner om at hovedregelen fortsatt er at vi alle skal reise minst mulig for å hindre spredning av koronaviruset. Vi ber om at alle blir med på denne nasjonale dugnaden. Ikke reis om det ikke er strengt nødvendig! Myndighetene melder om stadig flere smittede, innlagte på sykehus og døde. Gjør ditt for å beskytte flest mulig. 

Karantene

Kommuneoverlegen oppfordrer de som likevel reiser på dagstur til hytta i Trysil, om å oppføre seg som om de er i hjemmekarantene. Det betyr ifølge Folkehelseinstituttet:

  • Skal ikke gå på skole eller jobb
  • Dere som bor sammen kan omgås normalt dersom ingen i husstanden er syke.
  • Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
  • Skal ikke ta offentlig transport.
  • Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand
  • Skal som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men du må sørge for holde tilstrekkelig avstand (det vil si 1-2 meter) til andre og unngå kø.
  • Kan gå tur ute, men hold minst 1 og helst 2 meters avstand til andre.
Sist oppdatert: 20.03.2020 13:59:58