Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kommuneoverlegen om koronaviruset

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 27.01.2020 12:50:00
Hanna Sofia Rydlöv

​- Viktig at du tar kontakt og informerer oss før du kommer, hvis du mistenker at du kan ha fått dette viruset, sier kommuneoverlege Hanna Sofia Rydløv.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Verdens helseorganisasjon WHO har høynet beredskapsnivået og erklært global folkehelsekrise på grunn av coronaviruset fra Kina.

Norges helseorganisasjon gir stort sett de samme rådene som tidligere. På lenka til høyre finner du oppdatert informasjon, også med reiseråd fra Folkehelseinstituttet.

Lokalt

- I Trysil følger vi utviklingen og har løpende kontakt med beredskapsorganisasjonen både lokalt og nasjonalt. I første omgang går vi nå ut med generell informasjon/plakater om smittebegrensende tiltak, opplyser kommuneoverlege Hanna Sofia Rydløv. Plakatene finner du til høyre.

Når bør man ta kontakt med lege?

Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra Wuhan/Kina, eller etter nærkontakt med en person som har testet positivt for viruset, bør kontakte legesentret på telefon.

Symptomer

Tegn på luftveisinfeksjon kan være hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker. - Ring til legesentret på tlf.116 117 før du kommer og informer, så vi kan ta deg imot på riktig måte, sier Hanna Sofia.

Viruset

Det nye viruset kalles 2019-novel coronavirus (2019-nCoV) og kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I mange tilfeller har det kun gitt mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom. Dødsfall er rapportert, de fleste hos gamle og syke. De fleste tilfeller av coronaviruset er i Kina. Så langt er 14 tilfeller påvist i Europa.

Om utbruddet

Et hittil ukjent coronavirus har forårsaket et pågående utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Utbruddet startet i desember 2019, og viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.

Sist oppdatert: 10.03.2020 09:54:41