Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Smittevernråd til overnattingssteder

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 28.04.2020 12:30:00
Campingplass

​Illustrasjonsfoto.

​Fra 1. mai er det ikke lenger et lokalt forbud mot å overnatte på campingplasser og andre overnattingssteder i Trysil.

Fra 1. mai åpnes det igjen opp for kommersiell utleie når det kommunale vedtaket om stenging av hoteller, campingplasser, utleiehytter og andre overnattingssteder i Trysil kommune går ut.

- Jeg har fått en del spørsmål fra campingplasser om smittevernråd. Fylkesmannen har derfor etter ønsker fra en del kommuner laget en sammenstilling av smittevernråd fra sentralt når det gjelder drift av overnattingssteder, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv.

Avstand og samling i grupper

I Helsedirektoratets koronaveileder, kapittel 6 gis det råd om avstand mellom personer og samling i grupper.

Helsedirektoratet anbefaler:

  • Det bør ikke være mer enn 5 personer samlet i gruppe. Dette gjelder ikke personer som lever sammen til vanlig.
  • Når man er sammen med andre bør man holde en fysisk avstand på minst 2 meter. Det gjelder ikke personer i samme husstand.

I lokaler hvor 2 meter avstand kan være vanskelig å overholde, men som bør holdes åpne (som butikker og apotek), bør man ha en avstand mellom personer på minst 1 meter. Risikoen for smitte øker med tiden man er sammen og jo mindre avstanden mellom personer er.

Fritidsreiser innenlands

Folkehelseinstituttet har laget Råd om fritidsreiser innenlands som gjelder fra 21.4.2020.

Her står det blant annet: Det er fortsatt et godt smitteverntiltak å redusere fritidsreiser. Unngå rundreiser og planlegg reisene med tanke på at du ikke bidrar til smittespredning mellom steder.

Ved fritidsreiser er det ekstra viktig å holde seg til de generelle rådene. Noen av rådene er:

  • Er du syk skal du ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Vi føyer til at dette også gjelder til campingplasser og utleiehytter.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om 2 meters avstand til andre i dine omgivelser. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med.
  • Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra. Vi føyer til at det gjelder også kiosker og lignende på campingplasser.

Er du driver av en campingplass?

Kommuneoverlegen gir disse rådene:

De som driver campingplass bør se på Helsedirektoratets koronaveileder Råd til all varehandel, inkludert dagligvarehandel. Her står det at man må unngå tett kø i eller ved butikker. Dette må også gjelde resepsjon og kiosk på en campingplass. Helsedirektoratet refererer også til Mattilsynet som anbefaler at kantiner, serveringssteder og matbutikker styrker renholdet av hyppig berørte kontaktpunkter som dørhåndtak. Sunn fornuft tilsier at prinsippet om styrket renhold må gjelde kiosker og alle fellesrom, toaletter og dusjrom på en campingplass.

Se også Folkehelseinstituttets Rengjøring og desinfeksjon ved covid-19 til sektorer utenfor helsetjenesten og Råd til arbeidsplasser, herunder høyskoler og universiteter.

Matservering

Dersom en campingplass har matservering må de også forholde seg til forskrift om smitteverntiltak med videre ved koronautbruddet (covid-19-forskriften) § 15 som lyder:

Serveringsteder hvor det serveres mat, kan holde åpent dersom grunnleggende krav til smittevern ivaretas. At grunnleggende krav til smittevern ivaretas, innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde to meters avstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt. Servering av mat skal ikke skje som buffet.

Eventuelle serveringssteder på campingplass som ikke serverer mat skal holdes stengt, jf. covid-19-forskriften § 14.

Smittevern i reiselivet

Se også NHO Reiseliv sin Veileder for smittevern i reiselivet, publisert 20.4.2020. Her understrekes det at det er et generelt krav om god hygiene og godt renhold. Det må utarbeides særskilte rutiner for hvordan smittevern skal ivaretas, og man må sørge for at rutinene etterleves, heter det i denne veilederen. Veilederen inneholder også en rekke praktiske råd for bedrifter innen reiselivet.

Kommuneoverlegen kan i tillegg innføre restriksjoner med hjemmel i smittevernloven § 4-1, herunder stengning av campingplasser.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 15.07.2020 00:53:03