Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Åpner opp for reisende fra hele Europa

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 13.07.2020 10:15:00
Grønne og røde land i Europa per 10.7.2020

​Slik ser FHIs Europa-kart for ferie- og fritidsreiser ut 10. juli 2020. Fra 15. juli er det ikke lenger innreisekarantene i Norge for folk som kommer fra de grønne landene, bare fra de røde. Grønne land kan blir røde. FHI oppdaterer kartet cirka hver 14. dag.

​Fra 15. juli oppheves innreisekarantenen for fritidsreisende til og fra en rekke land i Europa.

Bare de som kommer til Norge på ferie fra de røde og grå landene på kartet - og nordmenn som kommer tilbake etter ferie der - må i ti dagers karantene, opplyste regjeringen på sin pressekonferanse 10. juli. Merk at tre områder i Sverige er grønne; Skåne, Blekinge og Kronoberg.

Trenger ikke eie eiendom

Med dette opphever regjeringen kravet om at f.eks. bare svensker som eier fast eiendom eller har nære slektninger bosatt i Norge, kan komme hit på ferie. Fra 15. juli kan alle borgere i alle EU/EØS-og Schengen-land reise til Norge.

UDI skriver:

De som er bosatt i et land med lav smitterisiko behøver ikke å være i karantene når de reiser til Norge. De som er bosatt i et land med høy smitterisiko må i karantene når de reiser inn til Norge.

Dokumentere karantenested

Og regjeringen skriver:

Og hva med utenlandske turister som vil besøke Norge?
Fra 15. juli åpnes det for reisende som er bosatt i Schengen- og EØS-området. Det betyr at turister og andre reisende som utgangspunkt kan reise inn i Norge. De som kommer fra eller har mellomlandet i et område med et for høyt smittenivå («røde områder»), eller et område som ikke kan gi tilstrekkelig dokumentasjon på smittesituasjonen, må i karantene ved ankomst til Norge. For å få reise inn, må de også kunne dokumentere hvor innreisekarantenen skal gjennomføres. Hvis slik dokumentasjon mangler, kan den reisende bli bortvist. 

Stort ansvar

Justisminister Monica Mærland minnet på pressekonferansen om at viruset er i vekst globalt, og at det er nye smittede i Norge hver dag. For hver åpning øker risikoen for at flere blir smittet.

- Det kan blusse opp igjen i Norge. Derfor vil vi åpne kontrollert og over tid. Det påligger et stort ansvar på hver enkelt av oss for å hindre at smitten blusser opp. Mange har ofret mye. Det må de ikke ha gjort forgjeves, så vi må alle fortsatt ta forhåndsregler, sa hun. 

Ingen oppfordring

Hun understreket også at vi ikke er i en normalsituasjon. Derfor er ikke fritakene fra karanteneplikten en oppfordring til å reise. Alle må være klar over risikoen ved å reise til utlandet og vurdere om det er nødvendig å dra. Hun sa også at et område som er grønt, raskt kan bli rødt, og at man kan risikere reisekarantene når man kommer hjem selv om landet var grønt da man dro.

Smittevernrådene

FHI understreket at selv om nedgangen i smittespredningen i Norge holder fram, må vi ikke glemme de basale smittevernrådene.

- At vi kan åpne grensene, skyldes alles innsats på det området. Felles innsats videre gjennom sommeren er avgjørende. Vi må være forberedt på økning i smitten. Det er alles ansvar å sørge for at den blir minst mulig, sa fagdirektør Frode Forland.

Så for alle gjelder:

  • Vask hendene ofte og grundig.
  • Hold minst en meters avstand til andre enn husstanden din.
  • Hos og nys i albuekroken eller i et papirlommetørkle som du så kaster.
  • Bli hjemme hvis du har luftveissymptomer eller er syk.

Les mer på FHIs sider.

Spørsmål? Sjekk regjeringens side.

Spørsmål? Sjekk UDIs side.
 

Sist oppdatert: 13.07.2020 10:28:36