Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Riktig ernæring er viktig for helsa

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 03.12.2018 12:21:35
Et utvalg av gode matvarer

​Det er viktig å få i seg nok kalorier og proteiner. Lettprodukter er ofte ikke å anbefale for eldre, sier sykepleier i enhet for hjemmetjenester Ida Oline Talåsen.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Trysil kommune deltar i det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender 24:7. Vårt fokus er på ernæring.

​Alle som mottar tjenester fra enhet for hjemmetjenester, enhet for sykehjem og enhet for funksjonshemmede, vil få tilbud om hjelp til riktig ernæring, sier sykepleier i enhet for hjemmetjenester Ida Oline Talåsen.

Kartlegger

- Målet er både å forebygge og behandle underernæring. Vi begynte i høst og skal holde på til våren. Flere ansatte i alle avdelinger deltar på samlinger og telefonmøter. Når vi er ferdige med opplæringa, skal vi lære opp de andre ansatte og sette lærdommen ut i praksis, sier hun.

Pålagt

Alle ansatte blir pålagt å kartlegge ernæringa hos sine brukere. De første er så vidt i gang, og tiltaket har blitt godt mottatt så langt.

- Vi i hjemmetjenesten skal ha samtaler med brukerne og også pårørende som ofte er de som handler inn matvarene. Vi respekterer det hvis noen ikke ønsker å være med på dette, men da må de begrunne hvorfor, sier Ida Oline.

Skjema

De ansatte får et skjema der de skal regne ut den enkeltes ernæringsscore. Brukerne får blant annet spørsmål om appetitt, vekttap, mobilitet, stress og sykdom de siste tre månedene. De ansatte veier og måler brukerne og regner ut kroppsmasseindeksen.

- Blir poengsummen for lav, går vi mer i detalj og setter opp en ernæringsplan over hvilke matvarer de bør spise i løpet av en dag for å få i seg nok kalorier og proteiner, sier Ida Oline.

Oppfølging

De som ikke er i faresonen for underernæring, får tilbud om en ny sjekk hver tredje måned. Ved risiko for underernæring tilbys kartlegginga hver måned.

- Riktig ernæring er viktig for både den fysiske og psykiske helsa. De eldre kan bo lenger hjemme. Dårlig ernæring kan gjøre folk forvirret. Og de har lettere for å falle hvis de er underernærte og/eller dehydrerte. Huden blir bedre hvis folk får i seg riktig mat. Det forebygger sår og gjør at de gror fortere, sier Ida Oline.

Risikofaktorer

Det er mange grunner til at eldre ikke får i seg nok næring.

- Det kan være at de glemmer å spise på grunn av kognitiv svikt, at andre sykdommer gjør at de sliter med å få i seg nok mat, at de har nedsatt smak og lukt og dårlig appetitt eller liten tilgang til god mat, at de har dårlig appetitt eller dårlige tenner, eller at de er ensomme og ikke liker å spise alene, for eksempel, sier Ida Oline.

Fire måltider

Hun vet at mange tyr til Fjordland-middager. Det er helt ok, men de bør spise minst tre måltider til døgnet; frokost, lunsj og kveldsmat - og gjerne mellommåltider også. Hun anbefaler ikke lettprodukter med mindre folk er overvektige.

- Maten bør tilsettes for eksempel olje, egg, smør, rømme og fløte for å få opp kaloriinnholdet. Og drikk gjerne helmjølk eller juice i stedet for vann som har null kalorier. Legg på dobbelt med pålegg - og bruk både smør og majones, råder Ida Oline. 

Tilkjørt mat

Hun nevner også to tilbud hun ikke tror alle kjenner til:

- Vi i hjemmetjenesten kan ta med mat fra sykehjemskjøkkenet; supper og spesialkost som moste retter. Og Trysil private omsorgstjeneste kjører ut mat fra Husets Kafé to ganger i uka. For mange eldre holder en porsjon derfra til to middager.

Hun gleder seg til prosjektet rulles ut for fullt.

- Mat er en viktig del av dagen, og den skal være forbundet med glede, sier hun.

 

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 03.12.2018 13:10:55