Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Ungdomhelsestasjonen er 20 år

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 17.10.2018 09:02:37
Marit Sandvik, Diane Bjørnstad, Anita Sakrisson og Ingunn Tveit. Foto: Monika Søberg

​Skolehelsetjenestens Marit Sandvik, lege Diane Bjørnstad, skolehelsetjenestens Anita Sakrisson og jordmor Ingunn Tveit på ungdomshelsestasjonen i andre etasje på Trysil legesenter.

Foto: Monika Søberg, Lokalavisa Trysil-Engerdal

​Ungdomshelsestasjonen i Trysil er 20 år i år og feiret med å møte ungdommen på hjemmebane.

​Jordmor Ingunn Tveit fra ungdomshelsestasjonen og skolehelsetjenestens Marit Sandvik og Anita Sakrisson dro ut på ungdomsskolen, videregående skole og ungdomsklubben for å snakke med ungdommene om viktige temaer.

Tre stands

- Vi hadde hver vår stand alle tre stedene med temaene seksuell helse med prevensjon, seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), kjønnsidentitet og kroppspress og selvbilde, sier Ingunn.

De var på Trysil videregående skole mesteparten av dagen mandag 22. oktober, på ungdomsskolen i storefri mandag 29. oktober og på ungdomsklubben samme dag fra kl. 15.

Flere kommer

Stadig flere unge finner vegen til ungdomshelsestasjonen som er et tilbud for alle mellom 13 og 24 år. I fjor var 89 innom. Hittil i år har hele 119 - 75 jenter og 19 gutter - oppsøkt ungdomshelsestasjonen. Det er elever fra ungdomsskolen, videregående skole, Trysil-ungdom som bor borte, og sesongarbeidere. 36 av dem som har vært innom i år, er over 20 år. 25 har benyttet seg av tilbudet til å treffe lege på ungdomshelsestasjonen.

Prevensjon

- 46 av de som har vært her i år, ville ha råd om prevensjon. Både lege og jordmor på ungdomshelsestasjonen kan rekvirere alt av hormonelle prevensjonsmidler og sette inn og ta ut p-stav og spiral. Kondomer, glidemiddel og gravitester er gratis hos oss. 43 kom for å snakke om seksuelt overførbare infeksjoner. Vi har også hatt besøk av noen med psykiske utfordringer. Dem henviste vi videre til psykisk helse, sier Ingunn.

Forebygging

Hun forteller at forløperen til ungdomshelsestasjonen - prosjekt ungdomshelse - startet 14. oktober 1998. Målsettingen var å fremme de unges fysiske, psykiske og seksuelle helse samt å forebygge uønskede svangerskap og aborter. I 2007 ble ungdomshelsestasjonen utvidet til å gjelde  unge til og med 24 år. Høye aborttall i aldersgruppen 20-24 år var årsaken.

Betjening

I begynnelsen var helsesøster leder og koordinator i 20 % stilling. Tilbudet var tilgjengelig på onsdager kl. 14.30-18.30. Lege og jordmor deltok annenhver uke. Nå er jordmor leder for ungdomshelsestasjonen, og den er åpen hver tirsdag kl. 9-15. Kl. 9-11 for de som har bestilt time hos jordmor, kl. 12-13 for de som har bestilt time hos lege og kl. 12-15 for drop in.

- Etter noen år uten lege har vi de siste ti årene hatt med oss lege en time i uka. I tillegg har vi godt samarbeid med skolehelsetjenesten som vi også er et supplement til, sier Ingunn.

 

Til høyre kan du lese mer om det gode tilbudet på ungdomshelsestasjonen og se at dit kan du gå uansett hva du er opptatt av, lurer på eller vil snakke om.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 05.11.2018 07:52:21