Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Seksualundervisning på alle skoler i uke 6

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 02.02.2020 15:20:00
Marit Sandvik, Pia Jeanette Lyseggen, Ingunn Tveit og Anita Sakrisson

​Sammen med to sykepleierstudenter hadde skolehelsetjenesten seksualundervisning på alle skolene i Trysil i uke 6 og 7. Fra venstre jordmor Marit Sandvik, helsesykepleier Pia Jeanette Lyseggen, jordmor Ingunn Tveit og helsesykepleier Anita Sakrisson.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Uke 6 ble travel for skolehelsetjenesten. Da hadde de seksualundervisning på alle skolene i Trysil.

​Alle 5. klassene fikk besøk, og alle 6. klassene unntatt på Innbygda skole, likedan alle elevene på ungdomsskolen, voksenopplæringa, ungdomsklubben og Tryviseftan. De rakk faktisk ikke over alle på en uke, så Vestre Trysil og voksenopplæringa fikk besøk i uke 7. Hovedmålet var at de unge skal bli trygge på seg sjøl og andre. 7. klasse har et eget opplegg til våren; Fokus på hhv. jenter og gutter.

Du bestemmer

Elevene skulle lære at de bestemmer over egen kropp og at de grensene de setter, skal respekteres. Og ikke minst skulle de lære at alt er normalt; størrelse og utseende på penis og kjønnslepper, kviser, pupper og alt som skjer med kroppen i puberteten, humørsvingninger og hvem man forelsker seg i; jente i gutt, gutt i gutt, gutt i jente og jente i jente. Det fins ikke én fasit. Vi er forskjellige, og det er helt normalt.

5. og 6. klasse

På barneskolene var fokuset på det som skjer med kroppen i overgangen fra barn til voksen, og hvordan man kan forandre seg mentalt, at humøret svinger, at man blir fort sint og at man i perioder kanskje sklir litt unna vennene sine. Det er normalt.

Ungdomsskolen

På 8. trinn handlet mye om pubertet, kroppspress og viktigheten av å sette grenser. På 9. trinn var prevensjon og hva som er god seksualitet, blant temaene. På 10. trinn lærte de blant annet  forskjellen på porno og sex.

Klubben

På ungdomsklubben ble det quiz og konkurranser, for de hadde deltatt på seksualundervisningen på skolene. På Tryviseftan planla de enten undervisning eller quiz eller begge deler.

Tradisjon

Uke 6 er en nasjonal kampanjeuke for seksualundervisning. Skolehelsetjenesten håper det brede opplegget de kjørte i år, blir en tradisjon. De er svært glade for at lærerne er så positive og håper seksualundervisning skal trekkes inn i ulike fag der det er naturlig - hele året.

Appell

Og så vil skolehelsetjenesten appellere til foreldrene: Snakk med barna dine! Det er en del av foreldreansvaret. Ikke bare om sex og kropp, men om alt. Spør dem hvordan dagen har vært, og hvordan de har det. Ikke gi deg om du blir avfeid. Og vær tilgjengelig når ungdommen er klar. Ikke slipp opp. De er ikke så store når de går i 8. og 9. klasse. Følg med og pass på. Den gode samtalen er gull verdt - hele livet!

Sist oppdatert: 17.02.2020 08:25:22