Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Sommerferie på godt og vondt

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 04.07.2019 15:10:00
Andreas Ødegaard og Anita Sakrisson

​Andreas Ødegaard og Anita Sakrisson gir gode råd til både barn, ungdom og foreldre om sommerferien.

Foto: Marion Bakken, Trysil kommune

 

Barn og ungdommer har mange fridager på sommeren. Og foreldre kan ofte ha tanker eller bekymringer rundt alle dagene som skal fylles - med hva?

- De fleste gleder seg til sommerferien, men den kan også by på noen utfordringer. Vi som har samtaler med barn og ungdommer opplever at en del har delte følelser når det gjelder sommeren, forteller helsesykepleier Anita Sakrisson og familieterapeut Andreas Ødegaard.

Hva skal jeg finne på?

At det er godt med fri fra skole og lekser er de fleste enige i, men hva skal jeg finne på? Har jeg noen å være sammen med? Blir jeg invitert med på ting, og hva skal alle andre gjøre? Noen synes det er kjipt at venner reiser bort, og det kan gi en ensomhetsfølelse og savn.

Voksnes forventninger

Mange voksne har store forventninger til ferien. Da skal vi slappe av og endelig få lest bøkene som har ligget på nattbordet i lengre tid. Eller trene for å komme i form. Og ikke minst - vi skal ha det perfekt med familien.

Går ikke alltid som planlagt

- Våre erfaringer med barn, ungdommer og foreldre er at ferien ikke alltid blir like avslappende, spennende og harmonisk som vi hadde sett for oss, sier Anita og Andreas.

Hva kan det så være lurt å gjøre og tenke over for at ferien skal bli så god som mulig for hele familien?

Tips til barn/ungdommer

 • Ta kontakt med andre
  Du er ganske sikkert ikke den eneste som er i Trysil i sommer. Kan du ikke se om du kan ta kontakt med andre, selv om det ikke er dem som du vanligvis henger mest med.
 • Hvis du kjeder deg
  Kjenner du at du kjeder deg, stopp opp og tenk over de muligheter som finnes. Ikke kast bort muligheter selv om tankene dine er innstilte på at du helst skulle vært på ferie langt borte. Du må jo ikke sitte inne på rommet ditt og kjede deg, det er i så fall et valg du tar.
 • Hva er bra nok?
  Hvor sant er det at man må reise langt bort for at ferien skal være kul? Er det virkelig sant eller er det bare tankene dine som sier at det er sant? Det er jo masse turister som bruker ferien sin her i Trysil, så da kan det jo hende at det faktisk er muligheter for å ha det kult her. Det ville jo være merkelig hvis turistene reiste hit for å kjede seg.
 • Lag deg en ønskeliste
  Sett deg ned og skriv ned hva du ønsker deg i ferien. Hva er realistisk og få til? Foreslå det for mamma og pappa. De setter nok pris på at du kommer med ønsker.

Tips til foreldre

 • Avklar forventninger
  Hvis mange i familien har ulike forventninger til hva som skal skje og hva dere skal gjøre, kan dette dempe feriegleden for hele familien. Hva vil barna og hva vil du? Samsvarer dette? Det kan være lurt å legge en plan for hvordan dere kan få mest og best mulig utbytte av ferien. Det kan bli strevsomt med en lang vandretur hvis barna/ungdommene har lyst til å bade.
 • Det enkle er ofte det beste
  Hva husker du selv best fra sommerferien som barn? Det trenger ikke nødvendigvis være den kostbare turen til Hellas eller turen til Paris. Det kan like gjerne være teltturen, der du fikk en av dine første fisker, der pappa falt uti vannet hvorpå mamma fikk latterkrampe. Og dere fyrte opp bål, spilte kort, ingen var stresset og alle på godt humør. Fine ferieturer trenger ikke å koste masse penger.
 • Støtt ungdommen på deres ønsker og behov
  Det er en naturlig og normal drift at ungdom beveger seg mer bort fra mor og far. Det betyr ikke at dere ikke er viktige, men det er viktig å respektere og støtte dette prosjektet. Forsøk å forstå og legg til rette for at ungdommen kan få være sosial og ha kontakt med venner, samt noen ganger trekke seg litt unna. Barn/ungdom trenger varme og myndige voksne rundt seg.
 • Hold øye med tenåringen
  Ungdommen trenger frihet, men er ikke moden til å ta et voksent ansvar. Forstå at ungdommen vil ut, treffe venner og prøve nye ting. Ungdommen ønsker beskyttelse og foreldre som følger med. Ikke ta ferie fra samtaler rundt alkohol, fester, sikkerhet, inkludering og sex. Ungdommer vil vite hva dere mener. Dette kan de bruke som argument når tilbudet eller presset kommer.
 • Lag gode rammer og mulighet for sosiale arenaer
  Det er helt normalt hvis ungdommen protesterer på å være på hytta, uten dekning, alene med dere uten noen venner i mange dager. Flokken (venner) er viktig og venner betyr mye. Kan dere invitere med noen på hytta? Kan dere legge til rette for å treffe jevnaldrende enkelte dager?

  Hvem er ungdommen din sammen med? Hva skjer på sosiale medier? Inkluderer de andre? Inkluderer du som foreldre andre? Hvilke grupper er ungdommen din med på nett? Hvordan oppfører de seg på nettet? Dette er høyst aktuelle temaer også i sommerferien!
 • Hvis ungdommen din virker negativ og sur
  Ungdommene kan ha en væremåte som virker utakknemlig og uakseptabel. Foreldrene reagerer ofte på atferden (innpakningen). Vi glemmer ofte å pakke opp for å se hva det egentlige behovet er. Hvordan er ditt eget humør?

- Helsestasjon er bemannet hele sommeren. Ta kontakt dersom du har behov for en prat! oppfordrer Anita og Andreas. Telefonnummeret er 40 44 07 30.

Sist oppdatert: 04.07.2019 15:10:58