Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Du bestemmer over din egen kropp!

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 08.11.2017 13:30:00
Skjermdump av NRK Super sin kampanje om seksuelle overgrep

​Gjennom blant annet supernytt-saker og nettmøter med eksperter ønsker NRK Super å gjøre det lettere for barn å snakke om denne vanskelige tematikken.

Copyright: NRK Super

​Det er mange barn i Norge som sitter på vonde hemmeligheter. Det er det ingen grunn til, overgrep er noe som skal snakkes om.

​Det tar i snitt 17 år før personer som ble utsatt for overgrep som barn forteller om det. Derfor satte NRK Super fokus på overgrep 6.-8. november 2017.

Snakk om seksuelle overgrep

I NRK Super har de snakket om overgrep en hel uke, fordi mange ikke tør å snakke om det. Det er dumt, fordi det kan hende at personen som får deg til å føle deg ille, gjør det samme med flere. Hvis vi tør å snakke om det blir det forhåpentligvis mindre av slike hendelser.

Egne grenser

- Dette er noe av det viktigste vi gjør i år. Å snakke om seksuelle overgrep gjør barn trygge på at vonde hemmeligheter skal deles. Vi ønsker å gjøre barn i stand til å definere egne grenser og gi dem verktøy til å gjenkjenne og agere når de opplever seksuelle overgrep i sin familie eller nærmiljø, sier NRK Supers redaktør, Hildri Gulliksen.

En av 10

Overgrep er noe som skjer med en av 10 unge. Det vil si at hvis du går i en klasse med tjue elever, så er det sannsynlig at to elever opplever overgrep.

Hva er overgrep?

Det er når noen gjør noe med kroppen din, eller får deg til å gjøre noe med kroppen deres som du ikke vil. Det kan være at noen vil ta på tissen din, puppene dine, at de ber deg kle av deg eller at de ber deg om å ta på kroppen deres.

Vanskelig å snakke om

Dette er vanskelig å snakke om, men det er også viktig å ikke holde det hemmelig. Slike hemmeligheter er vonde og holde på, og de vil ikke gjøre mindre vondt med tiden.

Aldri din skyld

Du skal aldri være redd for at det er din skyld. Voksne vet veldig godt at dette ikke er lov, og det er aldri barns feil. Det gjelder også de som er mye eldre enn deg.

Hjelp å få

Hvis du har en slik vondt hemmelighet og trenger øyeblikkelig hjelp, så bør du snakke med en voksen du stoler på. Det kan være helsesøster eller en tante eller noen hjemme. Telefonnummeret til ledende helsesøster Gina Ødegård i Trysil kommune, finner du til høyre.

Hvis det er krise i hjemmet ditt kan du ringe Alarmtelefonen på 116 111. Det er gratis.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 28.11.2017 11:20:44