Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Ny kampanje mot hodelus

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 22.08.2019 11:16:46
Hodelus i hår. Foto: Anne Louise Leikfoss

Hodelus lever i håret, nær hodebunnen. Menneskeblod er dens eneste føde. Voksne lus er cirka 2-3 mm lange og er nesten umulige å se om man ikke grer med lusekam.

Foto: Anne Louise Leikfoss (bildet er lånt fra lusfrinorge.no)

​Ikke bare barn, men også ungdommer og voksne smittes av hodelus.

​Lusfri Norge har organisert nasjonale kampanjer mot hodelus siden 2007.

Økende problem

I 2008 kjøpte nordmenn hodelusmedikamenter for nesten 20 millioner kroner. I 2010 noterte apotekene for første gang en nedgang. Men nå peker pila rett til værs. Vi kjøper 60 % flere  forpakninger av lusemidler enn i 2010, ifølge Lusfri Norge.

Alle må sjekke

Derfor oppfordres hele Norge - små og store, unge og gamle - til å sjekke seg for hodelus. For du kan ha lus selv om du ikke merker noe til den, selv om du ikke klør for eksempel.

- Det nytter ikke å bekjempe hodelusa alene. Husk at det er foreldre og foresattes ansvar at barnehagebarn og skoleelever skal møte lusefrie opp etter kampanjehelgene, skriver Lusfri Norge.

Ingen er alene om å ha lus

lusfrinorge.no skriver:

Hodelus er smittsomt! Har du lus, er du smittet av noen i ditt nærmiljø. Du har mest sannsynlig rukket å smitte noen andre. Informer de du har hatt hode-/hårkontakt med! Det er IKKE flaut å ha lus, men flaut om du ikke behandler deg mot dem! Foreta behandling mot hodelus.

Mer info på  lenken til høyre.

Plakat 

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 02.09.2019 08:31:08