Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Sjekk hele familien for hodelus

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 09.03.2018 11:40:00
Hodelus

​Slik ser hodelusa ut kraftig forstørret.

For å sikre en lusefri høst oppfordrer Folkehelseinstituttet alle familier med elever og barnehagebarn om å sjekke hele familien for hodelus denne uka, uke 35.

Folkehelseinstituttet ber alle landets skoler og barnehager om å delta på nasjonale halvårlige aksjoner mot hodelus. Nå er tida inne for høstaksjonen.

Helga 1.-2. september

Foreldre og foresatte oppfordres til å foreta lusesjekken helga 1. og 2. september, med fortløpende behandling dersom det blir nødvendig. Dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Hver måned

Vi oppfordrer også foreldre og foresatte til å undersøke hele familien for lus en gang i måneden og raskt starte behandling dersom det er nødvendig.

Gi beskjed

De som oppdager smitte, bør varsle skole eller barnehage og foreldrene til barnets nære skole- eller fritidsvenner, slik at de også kan sjekkes og eventuelt behandles, råder Folkehelseinstituttet.

To-fire prosent

Hodelus er et stadig tilbakevendende problem i skoler og barnehager landet over, og det anslås at 2-4 prosent av norske barn har lus til enhver tid, skriver Folkehelseinstituttet.

Fellessjekk er effektivt

Ledende helsesøster Gina Ødegård oppfordrer alle til å følge Folkehelseinstituttets anbefaling.

- Lusesjekken bør foregå med lusekam. Hele familien skal sjekkes, og dersom noen har lus, må de starte behandling. Apoteket har lusekam og -middel, og betjeningen der kan svare på spørsmål om behandling, sier hun.

Nyttig å vite

Barn som har hodelus trenger ikke å være hjemme fra skolen eller barnehagen, men behandling bør komme i gang raskest mulig. Hodelus er ikke farlig, men det er plagsomt for den det rammer. Hodelus smitter ved hode-til-hode-kontakt, og ikke via luer. Lus blir raskt svekket når de er borte fra hodet. Det er derfor ikke nødvendig å vaske klær, hus og møbler.

Mer informasjon finner du også i Folkehelseinstituttets artikler om hodelus til høyre.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 27.08.2018 13:27:53