Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Helsesøstrene snapper til ungdommen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 21.09.2017 16:05:00
Helsesøstrene og lokaljournalistene snappes

Pia Lyseggen og Anita Sakrisson var spente og gruet seg til å møte lokalpressens Per Becker og Monika Søberg. Gruer du deg noen gang? snappet de til sine unge følgere. Og så ga de gode råd om hvordan de hadde forberedt seg. Og etterpå snappet de om hvor bra det hadde gått.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Skolehelsetjenesten på ungdomsskolen og videregående skole i Trysil har begynt å snappe. Nå når de fram til ungdommen.

​Sykepleier og helsesøsterstudent Pia Lyseggen og helsesøster Anita Sakrisson har fått mange følgere blant elevene på henholdsvis Trysil videregående skole og Trysil ungdomsskole allerede denne første måneden de har vært aktive på Snapchat. Og responsen viser at de når fram til ungdommene på en helt annen måte enn før. Akkurat som tenkt.

Kort og konkret

Det de snapper om, er temaer som mange unge er opptatt av. De tar opp ting kort og konkret, gjerne i spørsmålsform. Hensikten er ikke først og fremst å få masse svar, sier de, men at ungdommene skal tenke over saker og ting, reflektere og forstå at de ikke er alene, at mange har de samme tankene og følelsene og bekymringene som dem.

En og en

- Tradisjonelt har vi møtt ungdommene en og en bak lukket dør, de ungdommene som har tatt kontakt med oss. Vi har ikke vært så synlige. Men nå er føringene at vi skal ut, undervise og nå flere. Da må vi ut i sosiale medier, sier Anita.

Helfrelst

- Akkurat nå er Snapchat ungdommens favorittkanal. Da er det der vi må være. Jeg er helfrelst! Det er så gøy! Og gøyest av alt er det at vi tydelig har truffet et behov hos mange. Ikke minst hos guttene. De så vi sjelden noe til før, men de var først til å følge oss på Snapchat, så det er tydelig at terskelen er blitt lavere for dem, sier Pia.

I kontortida

De har som mål å snappe minst to i uka, helst mer, men ikke for mange. Og bare i kontortida - og på for eksempel foreldremøter slik at de unge vet hva de har snakket med foreldrene om. For det er de unge helsesysstus og helsesysstryvis vil ha som følgere. Kommer foreldrene dit, skifter de unge kanal, viser erfaringen fra blant annet Facebook.

Godt forberedt

Anita og Pia har brukt sommeren til å planlegge snappedebuten til minste detalj. De er selvsagt svært opptatt av lovverk, personvern, taushetsplikt, etikk og journalføring og fører ikke samtaler eller løser problemer på Snapchat. Anita og Pia snapper på Min story. Det betyr at det de skriver, når ut til alle som følger dem. Men hvis noen svarer på snappen, er det bare de som ser det. Hvis innlegget tilsier det, gir de innsenderen en timeavtale.

Temaer

Kommunens nye snappere er opptatt av å snappe kort og gi gode råd om alvorlige temaer som ensomhet, press, psykisk helse, rus, søvn og mobbing. Men de vil aldri bruke pekefingeren.

- Da forsvinner de unge. Vi er opptatt av å kommunisere med dem på deres språk, svare før spørsmålene stilles. Og ta imot dem som trenger mer. Vi tror det er lettere for dem å ta kontakt med oss når vi ufarliggjør oss og viser ansikt på denne måten i sosiale medier, sier de.

Trygge voksne

Snappene, som ligger ute i 24 timer, kan være humoristiske og litt småtullete også.

- Men hensikten er ikke å være så innmari kule. Vi vil snakke de unges språk, men de skal vite at vi er trygge, tydelige voksne som de kan stole på, sier Anita og Pia.

Sist oppdatert: 21.09.2017 16:09:04