Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Gratis meningokokkvaksine til ungdom

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 07.02.2019 09:59:04
Marit Sandvik

​Marit Sandvik oppfordrer alle ungdommer i alderen 16-19 år i Trysil om å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Vaksinen er gratis og varer i fem år.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​For første gang tilbyr Trysil kommune gratis meningokokkvaksine til ungdom i alderen 16-19 år.

​- Det er veldig, veldig bra! sier helsesykepleier Marit Sandvik som startet med å vaksinere ungdom på helsestasjonen i uke 9. Er du i målgruppa og ikke har fått meldt deg på for gratis vaksine, kontakt henne på tlf. 990 79 313.

30 000 kroner

Hvert år har rundt 50 vaksinert seg mot smittsom hjernehinnebetennelse i Trysil. Kommuneoverlege Hanna Rydløv tror noen har latt være fordi vaksinen har kostet 300-350 kroner. I fjor foreslo hun derfor overfor politikerne å bevilge 30 000 kroner årlig slik at vaksinen kan bli gratis for ungdom i aldersgruppa 16-19 år og at antallet som vaksinerer seg kanskje dobles. Det sa et enstemmig hovedutvalg for helse og omsorg ja til.

Smittsomt

Folkehelseinstituttet anbefaler alle i aldersgruppa 16-19 år å ta vaksinen. I et skriv til ungdommen skriver de at sykdommen smitter via spytt. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli syke, men de kan smitte andre. Hos enkelte kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer. Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen
dør.

Informert klassene

Helsesykepleier Marit Sandvik har vært rundt i alle klassene på Trysil videregående skole og informert om sykdommen, om vaksinen og hvordan de best kan beskytte seg mot den, og hva de skal gjøre hvis noen blir syke.

- Vaksinen varer i fem år, så vi anbefaler at ungdommene tar den når de begynner på videregående skole. Da er de fortsatt beskyttet når de blir russ som gjerne er den mest utsatte gruppa for å få denne sykdommen. Symptomene kan i starten likne på fyllesyke. Ungdom må passe på hverandre og kontakte helsepersonell dersom de tror at noen kan være syke, sier hun.

Utenfor målgruppa?

Er du utenfor målgruppa, men likevel ønsker å ta eller lurer på om du bør ta vaksinen, må du betale den selv. Ring legesenteret tlf. 62 45 78 50.

Dråpesmitte

Meningokokker smitter via dråper. Folkehelseinstituttet disse rådene for å forebygge smitte:

  • Forebygg dråpesmitte, blant annet ved å ikke drikke av samme flaske/boks/glass som andre og ikke dele sigaretter.
  • Husk at såre slimhinner er mer mottakelige for infeksjoner. Ta vare på stemmen og halsen din. Unngå aktiv og passiv røyking.
  • Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger hvile.
  • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.
  • Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er sløve (har nedsatt bevissthet) eller har feber.
Sist oppdatert: 20.03.2019 07:40:41