Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Vær obs på døde harer

Silhuett-tegning av hare

​Det er ikke påvist harepest i Trysil kommune, men kommuneoverlegen ber dem som eventuelt finner døde harer, om å sende dem til Mattilsynet.

​Det er påvist harepest i Stor-Elvdal. Kommuneoverlegen i Trysil ber om at de som måtte finne døde harer i vår kommune, sender dem til Mattilsynet. Men ikke ta på dem!

​Jonas Carsten Jeppesen som fungerer som kommuneoverlege ut oktober i påvente av tilsetting, skriver:

- Kommuneoverlegen i Trysil har blitt kontaktet av veterinær ved Mattilsynet angående påvist forekomst av harepest (Tuleremi) i Stor-Elvdal. Fra et smittevernsperspektiv ønsker vi at de som finner døde harer i naturen, som ser ut til og ha dødd naturlig (uten tegn til skader), legger dyret i en plastpost og sender det til undersøkelse ved Mattilsynet. Det er på nåværende tidspunkt ikke gjort funn av harepest i Trysil kommune.

Unngå berøring

Det er svært viktig å unngå berøring av døde harer, eller harer som bærer preg av å være syke. Det er også viktig å unngå berøring av døde lemen og andre smågnagere fordi de kan være smittet av harepest. Folk som er smittet behandles med antibiotika, skriver Mattilsynet.

Kontakt Mattilsynet

I disse jakttider er det viktig at jegere og andre som ferdes ute i naturen, er oppmerksomme på harer som oppfører seg unormalt (for eksempel er lite sky/går seint i drevet) eller funn av døde harer. I slike tilfeller er det viktig å kontakte det lokale Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00.

Se flere gode råd fra Mattilsynet og faktaark om harepest fra Veterinærinstituttet til høyre.

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 01.01.2016 00:53:23