Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Harepest i Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 26.07.2019 10:36:18
Død hare

​Det er utbrudd av harepest (tularemi) i hele regionen vår. Du beskytter deg mot smitte ved enkle grep.

Det er funnet mange døde harer i Trysil. Mattilsynet slår fast at det er harepest​ (tularemi) i hele regionen vår.

​Fungerende rådmann, kommunalsjef for helse og omsorg Trygve Øverby, var i kontakt med Mattilsynet i dag da vi fikk melding om mange døde harer, men ikke hadde fått noen beskjed fra Mattilsynet om at harepest er påvist i Trysil.

Grav ned døde dyr

- Jeg fikk beskjed om at de ikke har kapasitet til å ta imot flere dyr for analyse. De bare slår fast at det er harepest i hele regionen. Og de ber folk som finner døde harer, ekorn og smågnagere om å ta på seg hansker og grave dem ned, sier han.

Kok drikkevannet

Selv anbefaler han at folk i Trysil som har andre drikkevannskilder enn offentlige vannverk og borebrønner, f.eks. andre typer brønner, kaldkilder og bekker, koker drikkevannet inntil videre.

Drikkevann og lort

- Ikke drikk vann direkte fra bekker, småvann og elver når du er ute i områder med mye smågnagere heller. Og siden sykdommen også kan smitte via inhalering av støv, ikke fei opp smågnagerlort. Bruk heller en fuktig klut og beskytt hendene med gummihansker, sier han.

Smitte og behandling

- Tularemi er en infeksjonssykdom som smitter gjennom kontakt med syke, døde eller smittebærende dyr. Sykdommen kan gi smertefull og sår hals, magesmerter, oppkast, diaré og feber. Den behandles med antibiotika, sier han.

Døde dyr

Det er svært viktig at du ikke tar på døde eller syke harer, ekorn eller smågnagere som kan være smittet av harepest. Og ikke la hunder og katter som kan ha vært i kontakt med selvdødt eller sykt vilt, slikke deg.

Mer info og flere gode råd finner du hos Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

Sist oppdatert: 31.07.2019 09:26:34