Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Har du gyldig helsetrygdkort?

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.07.2016 14:26:28
Helsetrygdkort

​Helfo anbefaler alle som skal reise i EØS-land og Sveits om å ha gyldig helsetrygdkort.

Foto: Helfo/Morten Rakke

​Helfo oppfordrer alle til å sjekke utløpsdatoen på helsetrygdkortet sitt og bestille nytt før det utløper.

​Helsetrygdkortene varer i tre år. Det betyr at 800 000 nordmenn som fikk nytt helsetrygdkort for tre år siden, må fornye det.

Gratis

Europeisk helsetrygdkort hjelper hvert år tusenvis av norske turister på ferie i EØS-land. 

- Bestill kortet gratis på nettsiden helsenorge.no før du drar på ferie, oppfordrer fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen ved Helfo servicetjenester. Der kan du også lese mer om rettighetene kortet git.

Alle må ha

Dersom du ikke har anledning til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573). Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn.

Noter telefonnummer

Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 dager, men ofte tar det kortere tid. 

- Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 33 51 22 80. Ring dette nummeret dersom du har behov for medisinsk behandling på ferie i et EØS-land. Helfo vil da sende en «hasteblankett» til sykehuset eller legesenteret du befinner deg på, sier Winther Abrahamsen.

Bestill på helsenorge.no

På helsenorge.no kan du bestille kortet og lese mer om rettighetene det gir. Dersom du ikke har anledning til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573). Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn.

Betingelser

- For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land. Kortet er gratis og gjelder i tre år. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort, understreker Winther Abrahamsen.

Nødvendig helsehjelp

Ved å vise frem helsetrygdkortet hos offentlig lege eller på offentlig sykehus, har du rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som statsborgerne i landet du ferierer i. Du må betale samme egenandel som innbyggerne der.

Kun i EØS og Sveits

Europeisk helsetrygdkort er et plastkort på størrelse med et vanlig bankkort. Det gir deg trygghet for at du får nødvendig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits. Vær obs på at kortet ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Reiseforsikring

- Vi anbefaler alle å også ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier Winther Abrahamsen.

 

Sist oppdatert: 11.07.2016 14:38:57