Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Å være aktivitetsvenn gir bare glede

Solvor Skjærbekk og Berit Bråten i samtale

​- Det er så godt å ha deg! sier Solvor Skjærbæk til aktivitetsvennen Berit Bråten. Og Berit får like mye igjen som hun gir, synes hun.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Latteren sitter løst når Solvor Skjærbæk og Berit Bråten møtes. Og det gjør de en gang i uka. Berit er Solvors aktivitetsvenn, og det er like moro for begge.

​- Du er så god å ha! er Solvors glade melding til Berit når de møtes til en prat før bingoen på arbeidsstua på sykehjemmet fredag formiddag.

Bare moro

Berit Bråten har vært Solvor Skjærbæks aktivitetsvenn siden i fjor høst. Det var Berits datter som foreslo at hun skulle gå på aktivitetsvennkurs.

- Hun mente det var midt i blinken for meg, og hun hadde rett. Jeg har ikke angret ett sekund. Å være aktivitetsvenn gir meg mye, sier Berit.

Ukentlig treff

En gang i uka treffes de to glade damene. Da gjør de noe som begge synes er trivelig. De går på bingo, på seniorkino, på Kafferasten, de besøker venner, eller finner på noe annet som begge har lyst til. Og så prater de mye. Og ler! For Solvor er både munter og slagferdig.

- Typisk for en østbying, det, foreslår vi. Men Solvor mener det nok mer skyldes at hun vokste opp i Langtjernåsen, og det som eneste jente i en stor søskenflokk.

Trenger flere

Vi ønsker oss og trenger mange flere aktivitetsvenner - både kvinner og menn. 

- Vi drømmer om å få et helt arsenal av aktivitetsvenner, slik at vi kan tilby en aktivitetsvenn til alle som trenger det, både de som bor hjemme, og de som bor på institusjon, sier demenskoordinator Vera K. L. Nordhagen og frivilligkoordinator Ester Borg Rasmussen.

Lurer du på om du passer som aktivitetsvenn? Kontakt Ester eller Vera og slå av en prat.

Avkopling

- Stadig flere får kognitiv svikt. Mange er mye alene og har en utfordrende hverdag. Utfordrende er det også for de pårørende. En aktivitetsvenn sørger for at både den demente og de pårørende får en velkommen avkopling en gang i uka. Det er ikke så lett for mange å komme utpå uten å ha en aktivitetsvenn å lene seg på, sier Vera.

Unikt i Trysil

Berit Bråten mener aktivitetsvenn-opplegget i Trysil er unikt.

- Ikke bare er de flinke til å kople oss slik at vi får være aktivitetsvenn til noen med samme interesser som oss. Vi blir også invitert på samlinger der vi treffer andre aktivitetsvenner, får utveksle erfaringer og får faglig veiledning - der er Vera en kjemperessurs. Vi blir en del av et nettverk og føler oss som kolleger. Det er så bra! Bli med på laget - du vil ikke angre! sier hun.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 16.02.2017 13:26:58