Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Bading i Tjønna kan gi svømmerkløe

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 06.07.2018 10:18:15
Bading i Tjønna - foto: Ola Matsson

​Tjønna i Nybergsund er den eneste badeplassen i Trysil der kommuneoverlegen vet at det fins blodikterlarver. Hun har satt opp en advarsel der. Larvene er ufarlige, men kan gi utslett og kløe.

Foto: Ola Matsson

​De som bader i Tjønna i Nybergsund, kan få svømmerkløe. Det er helt ufarlig.

​Advarsel. Dette er en badeplass som ved varme temperaturer kan gi badende svømmerkløe (cerkariedermatitt) står det på plakaten som kommuneoverlege Hanna Rydløv har satt opp ved badeplassen. Og videre:

Det er en parasitt som finnes i vannet og som gir myggbittslignende utslett. Utslettene er ufarlige og går over i løpet av en uke. Ved behov kan man lokalbehandle.

Du minsker risikoen for utslett ved å:

  • Dusje etter bad
  • Tørke deg etter bad

Folkehelseinstituttet

Cerkariedermatitt er et kløende utslett som skyldes en allergisk reaksjon når blodikterlarver (cerkarier) trenger inn i huden hos personer som bader i ferskvann. Sykdomsbildet kalles også svømmerkløe. Den kan behandles med antihistaminer, kortisonkremer og kløestillende midler, skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.

Kan bade

En vann med cerkarier kan benyttes til bading, men publikum bør informeres om faren for at cerkarier kan være til stede i varme perioder med mulighet for påfølgende ubehag for enkelte badende, skriver Folkehelseinstituttet.

Unngå utslett

De har disse rådene til personer som på varme sommerdager vil unngå sykdommen:

  • Bad i områder av vannet som ikke inneholder mye snegler, dvs. unngå områder med mye vegetasjon i vannet.
  • Unngå strender som er påvirket av pålandsvind da cerkariene kan konsentreres i slike områder. Om mulig unngå grunne områder der cerkariene kan samles, og bad heller fra flytebrygger.
  • Tørk deg godt med håndkle rett etter badet.
  • Bruk vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse.
  • Om mulig dusj med en gang du kommer opp av vannet.
  • Hvis man tidligere har opplevd sterke reaksjoner, bør man unngå å bade i vann med cerkarier, eventuelt beskytte seg med heldekkende drakt.
Sist oppdatert: 01.09.2018 00:52:03